Разглезено дете е почти равностойно на проблемно дете. С удовлетворяването на всичките му капризи детето чувства власт над родителите и всеки опит от тяхна страна да забранят нещо е неуспешен. Децата знаят как и кога да използват доказания метод на истерия.

Положението още повече се влошава, когато родителите не искат или не могат да осъзнаят, че тяхното дете е разглезено и съответно да предприемат мерки. Но такива деца ще имат проблеми в бъдещата си зряла възраст, затова е отговорност и задължение на родителите да разберат проблема и да се опитат да го решат.

Признаците са очевидни и въпреки това остават невидими за някои родители.

Детето не иска да споделя нищо с другите

Малките егоисти са свикнали да получават всичко, което е в техен интерес. Не им е отказвано нищо и те вече живеят с мисълта, че вещите, храната и вниманието на околните им принадлежат. Естествено такова дете отказва да сподели част от това на другите. Без проблем могат да си присвоят чужда играчка, защото им е харесала. Значи трябва да я имат.

Постоянно е сърдито

Вече не обича играчките си, не иска да облича дрехите си, не харесва храната или не иска да ходи на училище или детска градина. Родителите започват да изпитват вина и за да развеселят малкия манипулатор започват да изпълняват желания. Едно след друго. Първо ще се купи играчката като на съседското дете, после ще се сменят дрехите от целия гардероб, ще се готви само това, което обича. 

Никога не приемат отказ

На деца до 3 години е трудно да се обясни на детето защо не може да получи нещо и донякъде е оправдана детската истерия. Ключовата възраст за възпитание в тази посока е до 6 години. Не че е фатално късно, ако е след това. Но в периода между 3 – 6 години децата лесно ще разберат защо не може да се изпълни желанието. 

Не чувстват отговорност за лоши постъпки

 Възрастните са готови да поправят грешките на детето и то има свободата да прави каквото си иска в пълна в безопасност от последствия. Ако удари друго дете, не му се обяснява защо това не е правилно, приемат за адекватна реакцията му и дори му внушават, че другото дете е виновно. Няма как едно закриляно по този начин дете да израсте отговорно и възпитано.

Държи се грубо

Задоволявайки прищявките на детето, родителите развиват в него потребителско отношение към възрастните. В резултат детето престава да ги уважава. Това изключва учтиво и любезно отношение към тях. Виждат родителите си само като средство, за постигане на личните си егоистични желания.

Манипулира поотделно всеки член на семейството

Разглезените деца лесно намират в семейството обект за манипулация, при когото винаги работят любимите начини за постигане на целта –  настроения, сълзи, интрига. Ако бащата се опита да се противопостави, детето атакува майката или бабата. Ще им каже колко много ги обича, колко харесва тяхната супа и все при някой този трик ще проработи. С хитрост и манипулация. 

Семейният живот се променя драстично, когато разглезеното дете започва да играе основна роля. Децата имат еднакъв старт, но неправилното възпитание обърква и техния и на родителите живот. Най-често разглезените деца израстват в семейства с несъгласувани методи на възпитание. Ако единия родител е по-строг, детето опитва при другия. Ако там се получи, малкият човек вече има стратегия. Друга родителска грешка е непостоянството в забраните – днес не може, но утре може.

Източник: golbis.com

 

Кървене от носа при децата – причини и лечение

Кървене от носа при децата – причини и лечение

Кървенето от носа при деца, наричано още епистаксис, е много често срещана ситуация, която в повечето случаи не трябва да притеснява родителите. Въпреки че кръвта може да е много, това не е притеснително. Кървенето от носа рядко е признак за сериозен здравословен...

Как да помогнете на детето си да избере професия

Как да помогнете на детето си да избере професия

Изборът на професия за повечето ученици е доста трудно решение. Често децата следват пътя си под влияние на приятели, за да бъдат заедно или просто, защото повечето избират тази професия. Може би затова в България има близо 40 000 студенти по икономика, от които по...

Кратки морални истории за деца и възрастни

Кратки морални истории за деца и възрастни

Истории за деца, разказани или прочетени е чудесен метод, с който родителите могат да преподават житейските уроци по начин, който те ще разберат. Как моралните истории ще са полезни за децата? Историите са подходящи за деца от всички възрасти. Те ангажират вниманието,...

Мотивация за деца – вдъхновяващи цитати

Мотивация за деца – вдъхновяващи цитати

Всички ние понякога имаме нужда от доза вдъхновение. Децата тепърва ще преминават през различни ситуации, ще срещат трудности и препятствия. И понякога един добър цитат може да е третото колело за балансирано и успешно преодоляване на тежки и неприятни моменти в...

„Може да не можем да подготвим бъдещето на децата си, но поне можем да подготвим децата си за бъдещето.“

Франклин Рузвелт

Share This