Разглезено дете е почти равностойно на проблемно дете. С удовлетворяването на всичките му капризи детето чувства власт над родителите и всеки опит от тяхна страна да забранят нещо е неуспешен. Децата знаят как и кога да използват доказания метод на истерия.

Положението още повече се влошава, когато родителите не искат или не могат да осъзнаят, че тяхното дете е разглезено и съответно да предприемат мерки. Но такива деца ще имат проблеми в бъдещата си зряла възраст, затова е отговорност и задължение на родителите да разберат проблема и да се опитат да го решат.

Признаците са очевидни и въпреки това остават невидими за някои родители.

Детето не иска да споделя нищо с другите

Малките егоисти са свикнали да получават всичко, което е в техен интерес. Не им е отказвано нищо и те вече живеят с мисълта, че вещите, храната и вниманието на околните им принадлежат. Естествено такова дете отказва да сподели част от това на другите. Без проблем могат да си присвоят чужда играчка, защото им е харесала. Значи трябва да я имат.

Постоянно е сърдито

Вече не обича играчките си, не иска да облича дрехите си, не харесва храната или не иска да ходи на училище или детска градина. Родителите започват да изпитват вина и за да развеселят малкия манипулатор започват да изпълняват желания. Едно след друго. Първо ще се купи играчката като на съседското дете, после ще се сменят дрехите от целия гардероб, ще се готви само това, което обича. 

Никога не приемат отказ

На деца до 3 години е трудно да се обясни на детето защо не може да получи нещо и донякъде е оправдана детската истерия. Ключовата възраст за възпитание в тази посока е до 6 години. Не че е фатално късно, ако е след това. Но в периода между 3 – 6 години децата лесно ще разберат защо не може да се изпълни желанието. 

Не чувстват отговорност за лоши постъпки

 Възрастните са готови да поправят грешките на детето и то има свободата да прави каквото си иска в пълна в безопасност от последствия. Ако удари друго дете, не му се обяснява защо това не е правилно, приемат за адекватна реакцията му и дори му внушават, че другото дете е виновно. Няма как едно закриляно по този начин дете да израсте отговорно и възпитано.

Държи се грубо

Задоволявайки прищявките на детето, родителите развиват в него потребителско отношение към възрастните. В резултат детето престава да ги уважава. Това изключва учтиво и любезно отношение към тях. Виждат родителите си само като средство, за постигане на личните си егоистични желания.

Манипулира поотделно всеки член на семейството

Разглезените деца лесно намират в семейството обект за манипулация, при когото винаги работят любимите начини за постигане на целта –  настроения, сълзи, интрига. Ако бащата се опита да се противопостави, детето атакува майката или бабата. Ще им каже колко много ги обича, колко харесва тяхната супа и все при някой този трик ще проработи. С хитрост и манипулация. 

Семейният живот се променя драстично, когато разглезеното дете започва да играе основна роля. Децата имат еднакъв старт, но неправилното възпитание обърква и техния и на родителите живот. Най-често разглезените деца израстват в семейства с несъгласувани методи на възпитание. Ако единия родител е по-строг, детето опитва при другия. Ако там се получи, малкият човек вече има стратегия. Друга родителска грешка е непостоянството в забраните – днес не може, но утре може.

Източник: golbis.com

 

Грижа за детските очи през лятната ваканция

Грижа за детските очи през лятната ваканция

Детските очи изискват сериозна грижа през цялата година, защото слънцето може да бъде опасно през всички сезони.  UV лъчението е възможно да увреди очите, както на децата, така и на възрастните, но малките са най-уязвими, защото не могат да се предпазват сами. Често...

Забавни отговори на странни въпроси – част 2

Забавни отговори на странни въпроси – част 2

Защо и кога хората са започнали да подстригват косите си?В Древен Египет символ на знатен произход са били обръснатата глава и тяло без косми. Египтяните дори имали бог- покровител на бръснарите. По-късно те започнали да носят черни перуки и фалшиви бради.Мъжете в...

Забавни отговори на странни въпроси – част 1

Забавни отговори на странни въпроси – част 1

Много странни и любопитни въпроси имат логично, просто и забавно обяснение. Трябва само да потърсим отговора. Защо езикът на жирафа е лилав? Синьо-черен или лилав, езикът на жирафа е дълъг 54 см и е пригоден да придърпва акациевите листа, които той много обича....

Самият живот е най-прекрасната приказка | Ханс Кристиан Андерсен

Самият живот е най-прекрасната приказка | Ханс Кристиан Андерсен

Ханс Кристиан Андерсен - Целият свят е поредица от чудеса, но ние сме толкова свикнали с тях, че ги наричаме обикновени неща. 2 април 1805 г. - 4 август 1875 г. От 2 април 1967 г. се чества Международният ден на детската книга. Интересни факти от живота и творчеството...

„Може да не можем да подготвим бъдещето на децата си, но поне можем да подготвим децата си за бъдещето.“

Франклин Рузвелт

Share This