Размисли от дивана

 

Не си изгубен

от | 16 януари 2020 г.

Питате се накъде върви живота ви, дали сте направили добър избор, взели ли сте правилно решение. Когато колелата се въртят и сте на лов за посока, тези съмнения ви водят към усещането, че сте изгубени.

Това е нормално чувство.

Може да се случва по няколко причини. Стигнали сте до някъде, където винаги сте искали да бъдете само, за да осъзнаете, че всъщност не искате да сте там. И сега не знаете какво искате. А може би никога не сте знаели. Оставили сте външни фактори и очакванията на другите да диктуват избора ви. Вече се чувствате объркани, твърде много премисляте и ви изглежда невъзможно да направите по-голяма крачка.

Ами, не е невъзможно.

Грижата за бъдещето започва от поглед в миналото. Може да намерите отговор на въпроса “ Къде отива моят живот?“ в историите на местата, където вече сте били. Най-доброто, което трябва да направите, ако се чувствате изгубени е да си спомните периоди от живота си, които са били важни за вас. Защо тогава сте били по-уверени, по-смели и естествено по-щастливи. 

„Бъди себе си“ 

Този израз вече се използва като „Добър ден“. Толкова често, че никой не се замисля какво всъщност значи и как точно да бъде себе си. Просто не се опитвайте да паснете на формата, която смятате, че другите харесват. Не прикривайте недостатъци и странности, не приемайте чуждата гледна точка като своя. Започнете да се връщате активно към себе си и това, което сте в действителност. 

Открийте какво ви зареди и какво ви изтощи през последната година

За една година са се случили много неща. Някои от тях сте обичали или мразили, а вероятно повечето сте забравили. Припомнете си, така ще откриете какво ви е карало да се усмихвате, да кипите от енергия и дори не ви идвало на ум да търсите път.

Започнете от дивана. Задайте си тези въпроси и си запишете отговорите:

  • През последната година кое ме накараха да се чувствам най-малко/ най-много вдъхновен?
  • През последната година какво  ми даде най-малко/ най-много енергия?
  • През последната година кога се почуствах най-малко / най-много горд от действията си?
  • През последната година колко пъти сте се чувствали изгубени? 
  • През последната година как се промени живота ви?

Малко от вас ще го направят. Звучи като глупав тест. Но е наложително, ако искате да отсеете щастливите моменти и да ги направите своя посока. Пък и може да се изненадате от резултата.

Ако все пак го направите, погледнете отговорите и си задайте въпроса: Кое е първото нещо, което мога да направя, за да се почуствам още по-вдъхновен и енергичен? Не виждаме с какво е осеяна пътеката, докато не стъпим на нея. Ако тази не ви харесва, направете нова. 

Докато сте още на дивана. 

Прегледайте и списъка с приятели и семейство. Важно е да знаете кой ще ви подкрепи в новия зареждащ и вдъхновяващ план.

  • Кой винаги вярва във вас, дори да имате най-лудата идея?
  • Кой винаги има стратегия и план за действие?
  • Кой ще ви помогне, ако имате нужда от съдействие?
  • Кой е най-добрата версия на вас самите?

Дръжте тези хора близо до себе си. Прекарвайте повече време с тях и обсъждайте посоката на живота си. Защото всички се нуждаем един от друг. 

Ако сте отделили време да се върнете към най-изразеното си АЗ, ако сте анализирали последната година и вече имате дори и миниатюрен план за действие – вече не сте изгубен. 

И е крайно време да станете от дивана…. 

Прочетете още: Не позволявайте емоциите да ви управляват

Вещицата от Уолстрийт – Хети Грийн

Вещицата от Уолстрийт – Хети Грийн

"Вещицата от Уолстрийт", Хенриета Хоуланд Хети Грийн е включена в "Световни рекорди на Гинес като "Най-големият скъперник в света" Богатството й е било на стойност 4 милиарда долара.    21 ноември...

Грижа за детските очи през лятната ваканция

Грижа за детските очи през лятната ваканция

Детските очи изискват сериозна грижа през цялата година, защото слънцето може да бъде опасно през всички сезони.  UV лъчението е възможно да увреди очите, както на децата, така и на възрастните, но...

Share This