Размисли от дивана

 

Не си изгубен

от | 16 януари 2020 г.

Питате се накъде върви живота ви, дали сте направили добър избор, взели ли сте правилно решение. Когато колелата се въртят и сте на лов за посока, тези съмнения ви водят към усещането, че сте изгубени.

Това е нормално чувство.

Може да се случва по няколко причини. Стигнали сте до някъде, където винаги сте искали да бъдете само, за да осъзнаете, че всъщност не искате да сте там. И сега не знаете какво искате. А може би никога не сте знаели. Оставили сте външни фактори и очакванията на другите да диктуват избора ви. Вече се чувствате объркани, твърде много премисляте и ви изглежда невъзможно да направите по-голяма крачка.

Ами, не е невъзможно.

Грижата за бъдещето започва от поглед в миналото. Може да намерите отговор на въпроса “ Къде отива моят живот?“ в историите на местата, където вече сте били. Най-доброто, което трябва да направите, ако се чувствате изгубени е да си спомните периоди от живота си, които са били важни за вас. Защо тогава сте били по-уверени, по-смели и естествено по-щастливи. 

„Бъди себе си“ 

Този израз вече се използва като „Добър ден“. Толкова често, че никой не се замисля какво всъщност значи и как точно да бъде себе си. Просто не се опитвайте да паснете на формата, която смятате, че другите харесват. Не прикривайте недостатъци и странности, не приемайте чуждата гледна точка като своя. Започнете да се връщате активно към себе си и това, което сте в действителност. 

Открийте какво ви зареди и какво ви изтощи през последната година

За една година са се случили много неща. Някои от тях сте обичали или мразили, а вероятно повечето сте забравили. Припомнете си, така ще откриете какво ви е карало да се усмихвате, да кипите от енергия и дори не ви идвало на ум да търсите път.

Започнете от дивана. Задайте си тези въпроси и си запишете отговорите:

  • През последната година кое ме накараха да се чувствам най-малко/ най-много вдъхновен?
  • През последната година какво  ми даде най-малко/ най-много енергия?
  • През последната година кога се почуствах най-малко / най-много горд от действията си?
  • През последната година колко пъти сте се чувствали изгубени? 
  • През последната година как се промени живота ви?

Малко от вас ще го направят. Звучи като глупав тест. Но е наложително, ако искате да отсеете щастливите моменти и да ги направите своя посока. Пък и може да се изненадате от резултата.

Ако все пак го направите, погледнете отговорите и си задайте въпроса: Кое е първото нещо, което мога да направя, за да се почуствам още по-вдъхновен и енергичен? Не виждаме с какво е осеяна пътеката, докато не стъпим на нея. Ако тази не ви харесва, направете нова. 

Докато сте още на дивана. 

Прегледайте и списъка с приятели и семейство. Важно е да знаете кой ще ви подкрепи в новия зареждащ и вдъхновяващ план.

  • Кой винаги вярва във вас, дори да имате най-лудата идея?
  • Кой винаги има стратегия и план за действие?
  • Кой ще ви помогне, ако имате нужда от съдействие?
  • Кой е най-добрата версия на вас самите?

Дръжте тези хора близо до себе си. Прекарвайте повече време с тях и обсъждайте посоката на живота си. Защото всички се нуждаем един от друг. 

Ако сте отделили време да се върнете към най-изразеното си АЗ, ако сте анализирали последната година и вече имате дори и миниатюрен план за действие – вече не сте изгубен. 

И е крайно време да станете от дивана…. 

Прочетете още: Не позволявайте емоциите да ви управляват

7 тайни стратегии за справяне с „трудните“ шефове

7 тайни стратегии за справяне с „трудните“ шефове

Труден шеф в професионалния живот си е мъчително изпитание. Ежедневните усилия да направите този човек щастлив докарва много стрес и разочарование на самите вас. Все пак има няколко тайни стратегии,...

Хормон на щастието – как да стимулираме серотонин

Хормон на щастието – как да стимулираме серотонин

Хормон на щастието е регулатора на настроението и паметта, затова трябва да се стремим да повишим нивата му.  Какво е серотонин и какви са функциите му Серотонинът е невротрансмистер, синтезиран от...

Кървене от носа при децата – причини и лечение

Кървене от носа при децата – причини и лечение

Кървенето от носа при деца, наричано още епистаксис, е много често срещана ситуация, която в повечето случаи не трябва да притеснява родителите. Въпреки че кръвта може да е много, това не е...

Факти за Риана – най-богатата певица в света

Факти за Риана – най-богатата певица в света

Риана е една от най-влиятелните певици на 21-ви век. Робин Риана Фенти е на 33 години. Родена е на 20 февруари 1988 г. в Сейнт Майкъл, Барбадос. Баща й има ирландско-барбадоски произход, а майка й...

Share This