Леуварден, Нидерландия

 

NHL Stenden

Университет за приложни науки

  • 11000 студенти
  • 2143 € годишна такса
  •  4 години степен Бакалавър
  • 13 академии

от | 12 януари 2020 г.

Леуварден е столица на провинция Фризия и се намира в северната част на Холандия. Населението е около 120 000 жители. През 2018 година градът беше Европейска столица на културата. Тук е родена най-известната шпионка от Първата световна война – Мата Хари.

През последните години доста българи избират да продължат образованието си в Нидерландия. Представяме ви Виктория от Бургас, студент първа година в NHL Stenden University в Леуварден, специалност Международен туризъм мениджмънт. Впечатленията й от университета и града са едва от няколко месеца, но днес тя е убедена, че е направила правилния избор. Много от гимназистите вземат окончателно решение  в последната година на средното си образование. И Вики не прави изключение.

   Кога реши какво и къде да учиш?

В началото на 12 клас бях решила и по-точно бях твърдо убедена, че ще уча в София. Но след като събрах повече информация за университетите в България и чужбина промених решението си и избрах Холандия. Родителите ми винаги са искали най-доброто за мен и имах пълната им подкрепа.

   Имаше ли колебания и какви – за специалност и университет?

Да! Чудих се между две много различни специалности – Туризъм мениджмънт и Интериорен дизайн. Дадох си сметка, че нямам опита и времето да наваксам за интериорния дизайн и избрах Туризъм. Това беше избора и на моята приятелка Марияна. Още в средата на 12 клас разбрахме, че сме приети и със съдействието на консултантска фирма Едланта подготвихме и изпратихме необходимите документи. Предстоеше най-трудното – да намерим квартира. Знаехме, че ще е проблем, но то си беше на ръба на невъзможното. Към университета има общежитие, но то е временен вариант. Може да останеш там докато си намериш квартира. Пък и наема  е около 500€.  Ние искахме да сме заедно и това още повече стесни кръга на възможностите. 

В крайна сметка намерихме…

По обява, с малко неясни снимки, но самостоятелен апартамент в блок старо строителство с възможност за 2 регистрации. Не може да се запишеш в университета без регистрация в общината. Апартамента се освобождаваше на 1 септември и се наложи да пропуснем опознавателната седмица, която е в края на август. Тя е полезна за  „зайците“, но не е фатално, ако не успеете.

Повечето квартири в Холандия се отдават необзаведени и затова поискахме по-ясни снимки, за да добием представа от какви мебели се нуждаем. Хазаина каза, че не може да направи нови снимки, защото там в момента живее човек и няма как да го притеснява. Приехме, че на място ще се решава. Платихме и вече имахме договор за 1 година. Пристигнахме на 31 август заедно с моите и родителите на Мани и поискахме да го видим веднага. Наемателката беше струпала багажа си пред входа  – купчина вехтории. Оказа се, че е социално слаба и през последните 4 години е живяла в този апартамент.

Апартамента….

Когато влязохме гледката беше потресаваща и  хазаина вече не беше толкова сладкодумен. Вратите бяха изпочупени, включително и входната, по стените имаше мухъл и миризмата беше ужасна… След два дни започваше учебната година, а ние нямаше къде да живеем. Собственика, много свестен човек каза, че е невъзможно да се живее там и предложи да му направи цялостен ремонт….за един месец.

Отказахме

Вечерта в хотела се редуваха стратегии за оцеляване, гневни викове и сълзи на отчаяние. Следващият ден беше неделя – почивен,  в истинския смисъл на думата. В понеделник аз и Марияна отидохме в университета и оставихме родителите си да тропат на вратите на всяка агенция. В началото на учебната година ние търсим квартира…това искрено развесели местните.

Предпочитаме надписа “ Вход забранен“ пред “ Изход няма“

За щастие в от  една от агенциите току-що се беше освободила двуетажна къща с голяма и просторна всекидневна, две спални, обзаведена кухня и заден двор. Наема е 800€, почти колкото платихме за злополучния апартамент/ въпреки договора ни възстановиха цялата сума/. Вече предстоеше нещо, за което бяхме подготвени – да осигурим мебели. В града има много такива втора употреба с почти подаръчни цени, но може да намерите добри намаления и в нормалните магазини.

Защо мислиш, че обучението в чужбина е по-перспективно?

Няма как да съм убедена в това, но като правя сравнение с разказите и опита на мои приятели  мисля, че качеството е в полза на чуждите университети. За съжаление. В Stenden академичната година е разделена на 4 модула, работи се по групи и се възлагат силно мотивиращи проекти, които развиват както самостоятелната, така и екипната работа. Цялото обучение има практическа насоченост. Не се налива информация, която трябва да наизустиш и да очакваш, че си разбрал материята. Идеята е сам да сглобиш същността на тази специалност. Още от първата година се предоставя възможност да осъществиш много полезни връзки в тази сфера, което вече е добър старт за кариерата.  Университета се състои от две сгради, като в едната учат предимно холандци, защото има специалности и на холандски. Има компютри, проектори, екрани навсякъде.
Тук можеш да срещнеш хора от целия свят. Във всяка група има поне по 5 националности и всички са много дружелюбни и отворени към хората.

Харесваш ли града ?

Леуварден е изключително красив и спокоен студентски град. Придвижването става доста лесно, което е голям плюс! За съжаление, нощния живот не е особено добър, но аз съм на мнение, че винаги има начини да прекарваш добре. Доволна съм от университета, от специалността и  от мястото, където живея. Всичко, което се случва тук ми харесва и не бих избрала друго.

Има ли работни места за студенти?

В Холандия има фирма, която наема студенти. Идеята е да работиш, когато ти имаш свободно време и няма лекции. Просто трябва да информираш работодателите, кога си свободен, за да те включат. Работата е лека, около 5 часа на ден и  освен, че успяваш да изкараш пари, се запознаваш с нови хора, които също работят. Забавно е.

Какво ще посъветваш бъдещите студенти?

Ако сте решили да продължите образованието си в Холандия, започнете да търсите квартира доста преди началото на учебната година. Така ще имате по-голям избор, но пък може да се наложи да платите наем за 1-2 месеца предварително, за да ви я запазят.  Някои хазаи отдават жилища само на холандски студенти и вероятно причината е, че не говорят английски език. Научете малко повече за правилата на живот. Например глобата за това, че не сте подготвили точно определен контейнер от боклука си на точно определената дата е 30 €. 

И най-важното четете и се информирайте преди да вземете решение. Успех !

Храна за ума | Какво да ядем преди изпит?

Храна за ума | Какво да ядем преди изпит?

Вълнението от предстоящ изпит може да подейства доста стресиращо на организма ви. Дори и да сте учили сериозно, силното желание да постигнете успех може да ви обърка.  Но въпреки притесненията и...

Вредната амбиция

Вредната амбиция

Никой не е перфектен във всичко. Няма как! Поставяне и преследване на такава цел проваля живота на децата. Старателно, съвестно и мотивирано дете е мечтата на всеки родител. До тук добре, но защо...

Share This