Вълнението от предстоящ изпит може да подейства доста стресиращо на организма ви. Дори и да сте учили сериозно, силното желание да постигнете успех може да ви обърка. 

Но въпреки притесненията и страха, най-доброто, което можете да направите е да се отпуснете и да направите няколко дълбоки вдишвания. Следващото най-добро нещо е да сте сигурни, че сте консумирали храна, стимулираща мозъка, преди да се явите на изпит.

Боровинки

На боровинките най-много им подхожда етикета „храна за мозъка“. И са толкова вкусни, че едва ли е необходимо някой да ви убеждава да си ги хапвате.

Полезни са за зрението и имунната система, защото имат високи нива на витамин А и С. Съдържат антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали в мозъка и тялото. Това забавя стареенето на мозъка, улеснява приемането на информация и подобрява паметта.

Яденето на боровинки редовно, а не непосредствено преди изпит, осигурява солиден запас от антиоксиданти, а това подобрява комуникацията между мозъчните клетки. 

Орехи, авокадо и сьомга

Всяка храна, която е богата на омега-3 мазнини е чудесна за паметта, концентрацията и цялостната мозъчна функция.

Човешкото тяло не може да възпроизвежда само омега-3 мастни киселини, затова трябва да си ги осигурява от храната.

Консумирането на риба, ядки и авокадо в дните преди изпит поддържат мозъчните функции и гарантират по-добра концентрация и памет. 

Броколи

Броколите са пълни с мощни антиоксиданти. Но, това не е всичко. Освен това са много богати на витамин К – мастноразтворим витамин, който е от съществено значение за образуването на сфинголипиди, решаващ вид мазнини, намиращи се в мозъчните клетки.

Високият прием на витамин К подобрява умствената дейност и фунционирането на мозъка.

Броколите са най-полезни, когато са сурови или приготвени на пара. 

Кофеин

Кофеинът е често срещан стимулант, който много възрастни консумират всеки ден. Той оптимизира концентрацията, повишава бдителността и увеличава общата производителност. Действието му не е дългосрочно, но приемането преди тест ще ви осигури необходимата свежест. 

Ако го приемате под формата на кафе ще получите добра доза кофеин, както и основните хранителни вещества рибофлавин (Витамин В2), пантотенова киселина (Витамин В5), манган, калий, магнезий и ниацин (Витамин В3).

Чаят има по-малко кофеин, но е с високо съдържание на антиоксиданти и теанин, за който е известно, че намалява психическия стрес.

Черен шоколад

 

Ползите от тъмния шоколад са много. Пълен с подсилващи мозъка съединения, в това число флавоноиди, кофеин и антиоксиданти. Флавоноидите са склонни да се събират в области на мозъка, свързани с ученето и паметта.

Проучване е установило, че онези, които по-често ядат черен шоколад се справят по-добре на серия от умствени задачи, които изискват бърза мисъл и концентрация.

И по неясни причини, които вероятно са свързани с божествения вкус на шоколада, парченце от него кара хората да се чувстват щастливи. 

Без въглехидрати, повече зеленчуци

Яденето на хляб, макаронени изделия или ориз преди изпит ще ви даде незабавен тласък на паметта, но това е краткотрайно и бързо след това рязко ще забави мозъчната функция. 

Интензивният прием на въглехидрати ще повиши кръвната захар и ще доведе до отделянето на серотонин и триптофан, което в тази комбинация ще ви направи сънливи. А последното нещо, което искате на изпит е да започнете да се прозявате. 

Ако все пак не можете без хляб, стремете се да е пълнозърнест и го комбинирайте с пресни зеленчуци.

Следвайте тези простички съвети, за да сте сигурни, че мозъкът ви е в отлична форма. Добавянето на тези храни в дните преди изпита, ще ви помогне да запомняте и осмисляте материала.

Осигурявайте си достатъчно сън, не само за да имате енергия, но и да може мозъкът ви ефективно да съхрани информацията, от която се нуждаете.  

Успех на изпита!

Образование в чужбина – официална класация за 2021 година

Образование в чужбина – официална класация за 2021 година

Образование в чужбина - топ 10 места за обучение в класацията за 2021 г. Проучването е направено сред 2700 чуждестранни студенти. Повечето от тях са отговорили, че първо избират държавата и след това университета и съответно специалност. Класирането за обучение в...

Отново на училище – за малко и с маска

Отново на училище – за малко и с маска

Отново на училище след дълга и принудителна изолация. От следващата  седмица по-големите ученици ще се завръщат в класните стаи на ротационен принцип. Въпреки че децата и родителите очакват този момент, трябва да се помисли как да се направи този преход максимално...

Книжарница в Пекин предлага разходка в книжни тунели

Книжарница в Пекин предлага разходка в книжни тунели

Книжарница в Пекин е изпълнена от пода до тавана с цветни заглавия и книжни тунели, които водят до уютни кътчета за четене, креативни пространства за учене и кафенета. Книжарница Zhongshuge се намира в универсален магазин и с помощта на огледала и извити пътеки хората...

Share This