През 2050 г. повечето от най-големите икономики в света ще бъдат тези, които се появяват днес.

Брекзит, коронавирусът и търговските отношения може да създадат икономически затруднения, но въпреки предизвикателствата, се очаква световната икономика да продължава да расте с бързи темпове през следващите няколко десетилетия. Очаква се до 2050 г. глобалният пазар да удвои сегашния си размер, въпреки че прогнозите на ООН са за ръст на населението само с 26%.

Предизвикателно е да се предвиди как точно ще се развие бъдещето, но повечето икономисти са единодушни в едно: днешните развиващи се пазари ще бъдат утрешните икономически суперсили.

Според доклад на The World in 2050 на международната фирма за професионални услуги PwC, след 30 години шест от седемте най-големи икономики в света ще бъдат днешните прохождащи икономики, надминавайки САЩ, Япония и Германия. Огромни скокове се очакват и от по-малките икономики като Виетнам, Филипините и Нигерия.

 

Топ 10 икономики през 2050 г. според доклада на PwC „Светът през 2050 г.“

  1. Китай
  2. Индия
  3. САЩ
  4. Индонезия
  5. Бразилия
  6. Русия
  7. Мексико
  8. Япония
  9. Германия
  10. Великобритания

Вижте пълния списък 

Китай

Китай вече има най-голямата икономика в света. Азиатската държава отбеляза огромни икономически печалби през последното десетилетие, но икономистите са убедени, че върхът тепърва предстои.

Промените привличат съвсем нов тип предприемачи, които търсят финансова възможност на фона на привидно неудържимия растеж. В Шанхай, най-големият град в Китай е мястото, от където започват всички новодошли.

За успешен бизнес и по-добри възможности в културните и социални кръгове, предприемачите е желателно да научат мандарин.

индияИндия

Очаква се втората най-многолюдна държава в света да има значителен растеж през следващите 30 години. Според доклада, средно 5% растеж на БВП годишно я прави една от най-бързо развиващите се икономики в света. Положителните резултати от този растеж вече оказват влияние върху жителите на Индия.

Ръстът обаче, все още не е постигнал равенство между гражданите. Все още има хора, които имат много ниско качество на живот. Отношението към жените също смущава жителите, защото страната продължава да се бори с продължаващата криза с изнасилване и сексуален тормоз.

БразилияБразилия

Южноамериканската държава се очаква да бъде петата по големина икономика в света през 2050 г. като изпреварва Япония, Германия и Русия. С изобилието си от природни ресурси Бразилия много бързо разраства икономиката си през последните няколко години. Все още се бори с правителствената корупция и инфлация, които поразиха страната през изминалите години.

“ Бях свидетел на цялата еуфория по отношение на икономиката от 2000 г. до 2010 г. В Бразилия се появи нова средна класа и страната като цяло се почуства горда с тази нова, заслужена репутация. Но в същото време големи градове като Рио де Жанейро и Сао Пауло станаха все по-недостъпни. Имах чувството, че Бразилия расте по-бързо отколкото трябва. Нямаше достатъчно търговски коридори, железопътни линии, пътища и пристанища, за да сме в крак с този растеж.“ казва бразилеца Кайо Берсот.

Бразилците са социални хора и приветстват интереса към тяхната култура и език. Ученето на португалски език ще ви накара да се почуствате като у дома си.

МексикоМексико

До 2050 г. Мексико е готов да се превърне в седмата по големина икономика в света, като скочи с четири места по-нагоре от сегашното си 11-то място. Производството и износа допринесе за този растеж, въпреки че настоящите икономически условия затрудняват потенциалните печалби. Здравеопазването и транспорта са много по-достъпни, отколкото в Сащ, Канада и Европа.

Всеки регион на Мексико е много различен по отношение на климата и културата. Хората са гостоприемни и ще ви помогнат. Ако говорите испански това определено ще помогне.

НигерияНигерия

Една от най-големите икономики в Африка, Нигерия е готова да расте на големи скокове до 2050 г. с икономическо развитие средно годишно от 4,2%, издигайки се от 22 до 14 място в класацията. Докато правителството се бори с корупцията, жителите се доказват като добри предприемачи и това тласка страната напред. Повече от 30% от жителите на Нигерия развиват нов бизнес.

Прочетете още: Коронавирусът показва свят, уязвим от страх от болести

Обичай себе си безусловно с 5 лесни стъпки

Обичай себе си безусловно с 5 лесни стъпки

"Спрете да търсите извън себе си късчета удоволствие или себеосъществяване - одобрение, сигурност, любов, защото в себе си носите съкровище, което не само включва всичко това, а е безкрайно по-голямо от всичко, което светът може да ви даде."  Екхарт Толе   Време е да...

Коко Шанел: Луксът трябва да е удобен, в противен случай не е лукс.

Коко Шанел: Луксът трябва да е удобен, в противен случай не е лукс.

Габриел Бонхер Шанел е отгледана от монахини, които я научиха да шие. Умение, което определя работата на живота й. От кратката й кариера като певица идва прякорът "Коко".   19 август 1883 г. -  10 януари 1971 г."Ако искате да имате това, което никога не сте имали, ще...

Исабел Алиенде: Интересуват ме само сходствата в хората.

Исабел Алиенде: Интересуват ме само сходствата в хората.

Исабел Алиенде е чилийска писателка, която все още пази мястото си сред най-продаваните автори в света.     Родена на 2 август 1942 г. в Лима, Перу "Най-значимите ми постижения не са моите книги, а любовта, която споделям с няколко души - особено моето семейство - и...

Настройте лятото във ваканционен режим

Настройте лятото във ваканционен режим

Лятото е за семейни ваканции, плажни партита, излети, барбекюта, спорт на открито и много други забавни летни занимания, които никой не трябва да пропуска, независимо дали работи или е в отпуск. Лятото е време за емоции и релакс, затова изключете щепсела на работния...

Книжарница в Пекин предлага разходка в книжни тунели

Книжарница в Пекин предлага разходка в книжни тунели

Книжарница в Пекин е изпълнена от пода до тавана с цветни заглавия и книжни тунели, които водят до уютни кътчета за четене, креативни пространства за учене и кафенета. Книжарница Zhongshuge се намира в универсален магазин и с помощта на огледала и извити пътеки хората...

Вещицата от Уолстрийт – Хети Грийн

Вещицата от Уолстрийт – Хети Грийн

"Вещицата от Уолстрийт", Хенриета Хоуланд Хети Грийн е включена в "Световни рекорди на Гинес като "Най-големият скъперник в света" Богатството й е било на стойност 4 милиарда долара.    21 ноември 1834г.  - 3 юли 1916г. Ампутирали крака на сина й Нед, защото майка му...

Share This