През 2050 г. повечето от най-големите икономики в света ще бъдат тези, които се появяват днес.

Брекзит, коронавирусът и търговските отношения може да създадат икономически затруднения, но въпреки предизвикателствата, се очаква световната икономика да продължава да расте с бързи темпове през следващите няколко десетилетия. Очаква се до 2050 г. глобалният пазар да удвои сегашния си размер, въпреки че прогнозите на ООН са за ръст на населението само с 26%.

Предизвикателно е да се предвиди как точно ще се развие бъдещето, но повечето икономисти са единодушни в едно: днешните развиващи се пазари ще бъдат утрешните икономически суперсили.

Според доклад на The World in 2050 на международната фирма за професионални услуги PwC, след 30 години шест от седемте най-големи икономики в света ще бъдат днешните прохождащи икономики, надминавайки САЩ, Япония и Германия. Огромни скокове се очакват и от по-малките икономики като Виетнам, Филипините и Нигерия.

 

Топ 10 икономики през 2050 г. според доклада на PwC „Светът през 2050 г.“

  1. Китай
  2. Индия
  3. САЩ
  4. Индонезия
  5. Бразилия
  6. Русия
  7. Мексико
  8. Япония
  9. Германия
  10. Великобритания

Вижте пълния списък 

Китай

Китай вече има най-голямата икономика в света. Азиатската държава отбеляза огромни икономически печалби през последното десетилетие, но икономистите са убедени, че върхът тепърва предстои.

Промените привличат съвсем нов тип предприемачи, които търсят финансова възможност на фона на привидно неудържимия растеж. В Шанхай, най-големият град в Китай е мястото, от където започват всички новодошли.

За успешен бизнес и по-добри възможности в културните и социални кръгове, предприемачите е желателно да научат мандарин.

индияИндия

Очаква се втората най-многолюдна държава в света да има значителен растеж през следващите 30 години. Според доклада, средно 5% растеж на БВП годишно я прави една от най-бързо развиващите се икономики в света. Положителните резултати от този растеж вече оказват влияние върху жителите на Индия.

Ръстът обаче, все още не е постигнал равенство между гражданите. Все още има хора, които имат много ниско качество на живот. Отношението към жените също смущава жителите, защото страната продължава да се бори с продължаващата криза с изнасилване и сексуален тормоз.

БразилияБразилия

Южноамериканската държава се очаква да бъде петата по големина икономика в света през 2050 г. като изпреварва Япония, Германия и Русия. С изобилието си от природни ресурси Бразилия много бързо разраства икономиката си през последните няколко години. Все още се бори с правителствената корупция и инфлация, които поразиха страната през изминалите години.

“ Бях свидетел на цялата еуфория по отношение на икономиката от 2000 г. до 2010 г. В Бразилия се появи нова средна класа и страната като цяло се почуства горда с тази нова, заслужена репутация. Но в същото време големи градове като Рио де Жанейро и Сао Пауло станаха все по-недостъпни. Имах чувството, че Бразилия расте по-бързо отколкото трябва. Нямаше достатъчно търговски коридори, железопътни линии, пътища и пристанища, за да сме в крак с този растеж.“ казва бразилеца Кайо Берсот.

Бразилците са социални хора и приветстват интереса към тяхната култура и език. Ученето на португалски език ще ви накара да се почуствате като у дома си.

МексикоМексико

До 2050 г. Мексико е готов да се превърне в седмата по големина икономика в света, като скочи с четири места по-нагоре от сегашното си 11-то място. Производството и износа допринесе за този растеж, въпреки че настоящите икономически условия затрудняват потенциалните печалби. Здравеопазването и транспорта са много по-достъпни, отколкото в Сащ, Канада и Европа.

Всеки регион на Мексико е много различен по отношение на климата и културата. Хората са гостоприемни и ще ви помогнат. Ако говорите испански това определено ще помогне.

НигерияНигерия

Една от най-големите икономики в Африка, Нигерия е готова да расте на големи скокове до 2050 г. с икономическо развитие средно годишно от 4,2%, издигайки се от 22 до 14 място в класацията. Докато правителството се бори с корупцията, жителите се доказват като добри предприемачи и това тласка страната напред. Повече от 30% от жителите на Нигерия развиват нов бизнес.

Прочетете още: Коронавирусът показва свят, уязвим от страх от болести

7 тайни стратегии за справяне с „трудните“ шефове

7 тайни стратегии за справяне с „трудните“ шефове

Труден шеф в професионалния живот си е мъчително изпитание. Ежедневните усилия да направите този човек щастлив докарва много стрес и разочарование на самите вас. Все пак има няколко тайни стратегии, с които може би ще успеете да намерите общ език с този злодей....

Хормон на щастието – как да стимулираме серотонин

Хормон на щастието – как да стимулираме серотонин

Хормон на щастието е регулатора на настроението и паметта, затова трябва да се стремим да повишим нивата му.  Какво е серотонин и какви са функциите му Серотонинът е невротрансмистер, синтезиран от нашето тяло или произведен директно от него, на нивото на стомашно -...

Кървене от носа при децата – причини и лечение

Кървене от носа при децата – причини и лечение

Кървенето от носа при деца, наричано още епистаксис, е много често срещана ситуация, която в повечето случаи не трябва да притеснява родителите. Въпреки че кръвта може да е много, това не е притеснително. Кървенето от носа рядко е признак за сериозен здравословен...

Факти за Риана – най-богатата певица в света

Факти за Риана – най-богатата певица в света

Риана е една от най-влиятелните певици на 21-ви век. Робин Риана Фенти е на 33 години. Родена е на 20 февруари 1988 г. в Сейнт Майкъл, Барбадос. Баща й има ирландско-барбадоски произход, а майка й афро-гаянски. Родителите й се развеждат, когато Риана е на 14 години. ...

Как да помогнете на детето си да избере професия

Как да помогнете на детето си да избере професия

Изборът на професия за повечето ученици е доста трудно решение. Често децата следват пътя си под влияние на приятели, за да бъдат заедно или просто, защото повечето избират тази професия. Може би затова в България има близо 40 000 студенти по икономика, от които по...

Ефектът на Дънинг-Крюгер: Самочувствието на глупака

Ефектът на Дънинг-Крюгер: Самочувствието на глупака

Ефектът на Дънинг-Крюгер е вид когнитивно изкривяване, при което хората вярват, че са по-умни и по-способни, отколкото са в действителност. Те нямат уменията, необходими за разпознаване на собствената си некомпетентност. Състояние, което е често срещано в днешно...

Share This