5G кули бяха атакувани по целия свят тази година като следствие от коронавирусните страхове.

Миналата година белгийското правителство спря 5G тест заради опасения от радиация. Швейцария следи рисковете, породени от мрежата. Член на Камарата на общините на Обединеното кралство предупреди парламента за „нежелани последствия“ от надстройките на 5G.

Преобладаващо възприятие или неразбиране в дадена област.

Претенциите зад тези страхове родиха диви теории на конспирацията. Някои хора твърдят, че 5G има същата дължина на вълната като оръжията. И може да се използва от военните, за да сломи духа на врага. 

Повечето хора се чувстват като морски свинчета в този технологичен експеримент, защото според тях по-малките дължини на вълната, никога не са били тествани. 

Тези твърдения не са верни,

казва Хауърд Джоунс, ръководител на технологичните комуникации на доставчика на мобилни мрежи във Великобритания ЕЕ.

„Дължините на вълните, които 5G използва са напълно безопасни и са правени проучвания и тестове от десетилетия“.

Много хора нямат никаква представа какво представлява мрежата, но са убедени, че е опасна.

Ето кратък преглед на реалната технология.

Когато използвате телефона си, той взаимодейства чрез радиовълни с телефонна кула наблизо. След това, отново чрез радиовълни телефонната кула се свързва към основната мрежа, която предава информацията, която получава и изпраща информация обратно. 

При 4G мрежата, честотната лента на радиовълните е от 2 до 8 GHz. При 3G стойностите са от 1,8 до 2,5 GHz, в зависимост от региона. 

Използването на по-високи честоти има предимства и недостатъци. Колкото по-висока е честотата, толкова по-къса е вълната. Подобно на звуковите вълни, по-късите губят енергия по-бързо, докато се движат и покриват по-малко разстояние. Площта, покрита от телефонната кула се нарича „клетка“ и е с ширина от 1 до 20 км. При по-слаби честоти една кула покрива по-малко площ и следователно нараства нуждата от повече кули. По-късите вълни означават, че много повече устройства могат да бъдат свързани към една телефонна кула наведнъж. Скоростта на мрежовата връзка при 5G е значително по-висока от наличните в момента.

Новата мрежа може да поддържа честоти до 300 GHz и това плаши хората.

5G мрежата и защо хората толкова се плашат от неяПо-високите честоти се наричат „милиметрови дължини на вълната“, защото имат ширина от 1 до 10 милиметра. По-късите вълни имат по-голяма енергия и това изглежда опасно. Но не е така. По-високата честота не означава по-висока интензивност. 

Радиовълната се абсорбира във външните слоеве на кожата, а не влиза в мозъчната тъкан. В кожата има нервни окончания, които биха предупредили за всяко прекомерно излагане. 

Правени са редица изследвания чрез усъвършенствано компютърно моделиране, за да се прогнозира абсорбацията на радиочестотата в различни части на кожата.

Страховете от елекромагнитното излъчване не са нищо ново, това е същата стара технологична загриженост, която хората имат от десетилетия.

Употребата на телефонни апарати е преминало от нула в началото на 80-те години до над 90% от населението до сега, без значителна промяна в процента на регистрирани заболели от рак на мозъка.

Източник: sciencealert.com

 

Прочетете още: Смешната страна на стреса

 

Как да помогнете на детето си да избере професия

Как да помогнете на детето си да избере професия

Изборът на професия за повечето ученици е доста трудно решение. Често децата следват пътя си под влияние на приятели, за да бъдат заедно или просто, защото повечето избират тази професия. Може би затова в България има близо 40 000 студенти по икономика, от които по...

Ефектът на Дънинг-Крюгер: Самочувствието на глупака

Ефектът на Дънинг-Крюгер: Самочувствието на глупака

Ефектът на Дънинг-Крюгер е вид когнитивно изкривяване, при което хората вярват, че са по-умни и по-способни, отколкото са в действителност. Те нямат уменията, необходими за разпознаване на собствената си некомпетентност. Състояние, което е често срещано в днешно...

Образование в чужбина – официална класация за 2021 година

Образование в чужбина – официална класация за 2021 година

Образование в чужбина - топ 10 места за обучение в класацията за 2021 г. Проучването е направено сред 2700 чуждестранни студенти. Повечето от тях са отговорили, че първо избират държавата и след това университета и съответно специалност. Класирането за обучение в...

Отново на училище – за малко и с маска

Отново на училище – за малко и с маска

Отново на училище след дълга и принудителна изолация. От следващата  седмица по-големите ученици ще се завръщат в класните стаи на ротационен принцип. Въпреки че децата и родителите очакват този момент, трябва да се помисли как да се направи този преход максимално...

Музеите на Ватикана вече са готови да посрещат посетители

Музеите на Ватикана вече са готови да посрещат посетители

Ватикана обяви, че на 1 февруари ще отвори музеите си, съобщава Франс прес. Сикстинската капела и реновираните стаи на Рафаело са готови за туристите.  Музеите на Ватикана бяха затворени за 88 дни като ограничителна мярка заради пандемията от коронавирус.  След...

Тя е милионер, но яде консервирана котешка храна, за да пести пари

Тя е милионер, но яде консервирана котешка храна, за да пести пари

Милионер от Лас Вегас почти не използва вода и яде котешка храна, защото се страхува да похарчи състоянието си.   Богатствата обикновено вървят съвместно с лукс и комфорт. Но някои толкова се страхуват да не загубят капитала си, че стават болезнено пестеливи.  Може би...

Share This