5G кули бяха атакувани по целия свят тази година като следствие от коронавирусните страхове.

Миналата година белгийското правителство спря 5G тест заради опасения от радиация. Швейцария следи рисковете, породени от мрежата. Член на Камарата на общините на Обединеното кралство предупреди парламента за „нежелани последствия“ от надстройките на 5G.

Преобладаващо възприятие или неразбиране в дадена област.

Претенциите зад тези страхове родиха диви теории на конспирацията. Някои хора твърдят, че 5G има същата дължина на вълната като оръжията. И може да се използва от военните, за да сломи духа на врага. 

Повечето хора се чувстват като морски свинчета в този технологичен експеримент, защото според тях по-малките дължини на вълната, никога не са били тествани. 

Тези твърдения не са верни,

казва Хауърд Джоунс, ръководител на технологичните комуникации на доставчика на мобилни мрежи във Великобритания ЕЕ.

„Дължините на вълните, които 5G използва са напълно безопасни и са правени проучвания и тестове от десетилетия“.

Много хора нямат никаква представа какво представлява мрежата, но са убедени, че е опасна.

Ето кратък преглед на реалната технология.

Когато използвате телефона си, той взаимодейства чрез радиовълни с телефонна кула наблизо. След това, отново чрез радиовълни телефонната кула се свързва към основната мрежа, която предава информацията, която получава и изпраща информация обратно. 

При 4G мрежата, честотната лента на радиовълните е от 2 до 8 GHz. При 3G стойностите са от 1,8 до 2,5 GHz, в зависимост от региона. 

Използването на по-високи честоти има предимства и недостатъци. Колкото по-висока е честотата, толкова по-къса е вълната. Подобно на звуковите вълни, по-късите губят енергия по-бързо, докато се движат и покриват по-малко разстояние. Площта, покрита от телефонната кула се нарича „клетка“ и е с ширина от 1 до 20 км. При по-слаби честоти една кула покрива по-малко площ и следователно нараства нуждата от повече кули. По-късите вълни означават, че много повече устройства могат да бъдат свързани към една телефонна кула наведнъж. Скоростта на мрежовата връзка при 5G е значително по-висока от наличните в момента.

Новата мрежа може да поддържа честоти до 300 GHz и това плаши хората.

5G мрежата и защо хората толкова се плашат от неяПо-високите честоти се наричат „милиметрови дължини на вълната“, защото имат ширина от 1 до 10 милиметра. По-късите вълни имат по-голяма енергия и това изглежда опасно. Но не е така. По-високата честота не означава по-висока интензивност. 

Радиовълната се абсорбира във външните слоеве на кожата, а не влиза в мозъчната тъкан. В кожата има нервни окончания, които биха предупредили за всяко прекомерно излагане. 

Правени са редица изследвания чрез усъвършенствано компютърно моделиране, за да се прогнозира абсорбацията на радиочестотата в различни части на кожата.

Страховете от елекромагнитното излъчване не са нищо ново, това е същата стара технологична загриженост, която хората имат от десетилетия.

Употребата на телефонни апарати е преминало от нула в началото на 80-те години до над 90% от населението до сега, без значителна промяна в процента на регистрирани заболели от рак на мозъка.

Източник: sciencealert.com

 

Прочетете още: Смешната страна на стреса

 

Исабел Алиенде: Интересуват ме само сходствата в хората.

Исабел Алиенде: Интересуват ме само сходствата в хората.

Исабел Алиенде е чилийска писателка, която все още пази мястото си сред най-продаваните автори в света.     Родена на 2 август 1942 г. в Лима, Перу "Най-значимите ми постижения не са моите книги, а любовта, която споделям с няколко души - особено моето семейство - и...

Настройте лятото във ваканционен режим

Настройте лятото във ваканционен режим

Лятото е за семейни ваканции, плажни партита, излети, барбекюта, спорт на открито и много други забавни летни занимания, които никой не трябва да пропуска, независимо дали работи или е в отпуск. Лятото е време за емоции и релакс, затова изключете щепсела на работния...

Книжарница в Пекин предлага разходка в книжни тунели

Книжарница в Пекин предлага разходка в книжни тунели

Книжарница в Пекин е изпълнена от пода до тавана с цветни заглавия и книжни тунели, които водят до уютни кътчета за четене, креативни пространства за учене и кафенета. Книжарница Zhongshuge се намира в универсален магазин и с помощта на огледала и извити пътеки хората...

Вещицата от Уолстрийт – Хети Грийн

Вещицата от Уолстрийт – Хети Грийн

"Вещицата от Уолстрийт", Хенриета Хоуланд Хети Грийн е включена в "Световни рекорди на Гинес като "Най-големият скъперник в света" Богатството й е било на стойност 4 милиарда долара.    21 ноември 1834г.  - 3 юли 1916г. Ампутирали крака на сина й Нед, защото майка му...

Мерил Стрийп: Нали не смятате, че винаги съм щастлива?

Мерил Стрийп: Нали не смятате, че винаги съм щастлива?

Ако позволите... Няма такова понятие като най-добра актриса. Няма и понятие най-велика жива актриса. Аз съм в такова положение, че разполагам с вътрешна информация. И знам, че това е истина. Мерил Стрийп    Родена на 22 юни 1949г. в Ню Джърси, САЩ"Не съм щастлива...

Грижа за детските очи през лятната ваканция

Грижа за детските очи през лятната ваканция

Детските очи изискват сериозна грижа през цялата година, защото слънцето може да бъде опасно през всички сезони.  UV лъчението е възможно да увреди очите, както на децата, така и на възрастните, но малките са най-уязвими, защото не могат да се предпазват сами. Често...

Share This