Технологията и светът се променят и много неща след време няма да ги има

Шофьорите

Вече не се обсъжда дали ще ги има, а кога. Вече няколко компании се стремят да създадат автономни превозни средства. 

FORD разработва такова с прогноза да стартира до 2021 година.

VOLVO и TESLA вече имат такива превозни средства.

BMV и DAIMLER се очаква да ги пуснат през 2024 година.

Въпреки че, подмяната на всички превозни средства с автономни ще отнеме десетилетия, това ще се случи.

Трафик

С постепенното изчезване на шофьорите ще намалее и трафика като цяло. Все още ще има достатъчно автомобили по пътищата, но има голяма разлика между шофиране на хора и каране на роботи. Задръстванията и злополуките се причиняват от хората, а роботите са програмирани да бъдат по-добри шофьори. Пак ще има задръствания, но значително по-малко, когато ще имаме автономни превозни средства. 

Кредитни и дебитни карти

В момента изглежда трудно осъществимо.Тези пластмасови парчета непосредствено до шофьорската ви книжка се използват навсякъде и може би са най-важните неща в портфейла ви. Но все по-често се виждат хора, които използват Apple Pay, PayPal или Google Pay. Други компании като Venmo и Zelle също набират популярност. Това се очаква да са по-сигурни опции, а скоростта и удобството също са примамливи.

Смартфони

80% от населението в България използва смартфони, около 3% не използват никакъв мобилен телефон, а голяма част от възрастните над 65 години използват обикновен телефон. Затова е трудно да си представим живота без смартфони – тези мини компютри са изключително полезни, но не са толкова удобни. Те са огромни и тежки, не се побират в джобовете, отнема време докато ги изровим от чантата, а е доста неудобно да ги носим постоянно в ръце.

Така че, през следващите няколко десетилетия това ще се промени и Apple Watches е пример за това.

Ключове

Това вече не е съвсем непознато. Има собственици на жилища, които не обичат да носят ключове и са преминали към електронни брави на вратите. Вместо физически ключ, който може да се изгуби и да търсите вариант за вадене на нов, може просто да запомните паролата за вход. Някои автомобили и хотелски стаи са преминали към картово отключване, а има случаи на отваряне с телефон. 

Тъй като бавно заместваме физическите вещи с електронни, има смисъл скоро да останем без ключове.

Кабелна телевизия

Кабелът вече бавно се превръща в отживелица. Кабелните пакети понякога изискват сервиз и се борят да осигурят добро обслужване. Все по-често хората започнаха да се обръщат към продукти базирани на абонамент. Примери са Disney +, Netflix, Amazon и Hulu. Има много възможности и тези компании знаят какво правят.

Поверителност

Колкото и да ни се иска повече уединение на път сме да го загубим завинаги. В големите градове има видеонаблюдение  навсякъде и ни следят от всеки ъгъл. Домовете ни са пълни с камери и гласови асистенти. Дори използването на биометрия като разпознаване на лица набира все по-голяма популярност. 

Колкото и да ни се иска да запазим личния си живот, живеем в епоха, в която цифровото профилиране е норма. В света ще има все по-малко поверителност. 

Паролите

Ако поверителността бъде премахната напълно до 2040 година има добри шансове и паролите да бъдат. Сега не звучи логично, защото използваме толкова много пароли за всичко и се страхуваме да не загубим сигурността си.Но има хора, които осъзнават проблема с паролите – мощните и сложни пароли се помнят трудно, а слабите са причина за вируси и атаки. Затова има смисъл да се търси друго средство за удостоверяване. Сканиране на очи и разпознаване на лица са част от тях.

Дистанционното

Друго нещо, което е на път да изчезне е дистанционното. Използваме го от десетилетия, но вече виждаме фини промени в технологията. Най-новите дистанционни имат разпознаване на глас към тях. 

Няма да отнеме време, преди да успеем да разговаряме с телевизора по същия начин , по който говорим с нашите гласови асистенти и телефони. И сега има хора, които си говорят с тв устройството, но на този етап то не ги чува.

Кабели

С Wi-Fi и Bluetooth технологията ни е по-лесно да свързваме устройства помежду си и към интернет. Това мрежово взаимодействие е една от причините хората да използват по-малко кабели. 

Все още е проблем, ако трябва да заредим устройство. Но в крайна сметка вече има безжично зареждане за някои технологии и имаме основание да се надяваме, че кабелът след време няма да ни е необходим.

Найлонови торбички

Ето това е нещо логично и много хора ще се зарадват на цялостното премахване на найлоновите торбички. Сега те предизвикват много проблеми в околната среда, създават бъркотия и мръсотия по улиците.

Отделни градове започнаха да забраняват или ограничават използването на найлонови торбички. Но все още има хора, които се съмняват в ефективността на тези практики и не полагат достатъчно усилия да ги заменят. 

Физически банки

От банка ще се нуждаем винаги, но от физическа такава все по-рядко. Повечето хора днес използват онлайн банкиране. Има достатъчно удобни и сигурни приложения, които улесняват всяка банкова операция. Може би ни се налага от време на време да посещаваме банков офис, но постепенно и тази необходимост ще отпадне.

Затова има смисъл все повече банки да намаляват физическите си клонове, а след време да ги затворят напълно.

Каси

Amazon е най-популярния пример за удобството да се пазарува докато сме си у дома. Той е създал свят, в който вече не е необходимо да ходим във физически магазин, да губим време в обиколки и чакане на опашка. Дори и хранителните магазини започнаха да създават това удобство, а и вече не малко хора се възползват. Достатъчно е да знаем какво да поръчаме и ще ни го доставят до входната врата. 

През следващите години се очаква все повече магазини да развиват бизнеса си само по този начин.

Земеделски производители

Има много земеделска земя по целия свят, но с нарастването на населението нивите стават все по-малко. Вече се прогнозира, че след време ще има намалена нужда от земеделски производители. Ще се инвестира в различни начини за отглеждане на култури. Масивни складове, където храната ще се отглежда вертикално под изкуствени светлини и ще се добива чрез роботи.

Ледниците

Нараства загрижеността от изменението на климата. Тази опасност бавно ерозира околната ни среда. Застрашителните темпове , с които се топят ледниците е ясен сигнал, че след 20 години няма да останат такива. 

Това е напълно възможно като се има предвид, че Гренландия е загубила 12,5 милиарда тона лед за един ден. А Исландия загуби първия си ледник през 2019 година.

Източник : https://inspiredot.net

Според някои учени бъдещето ще е точно като миналото, само че много по-скъпо.

Джон Сладек

Вещицата от Уолстрийт – Хети Грийн

Вещицата от Уолстрийт – Хети Грийн

"Вещицата от Уолстрийт", Хенриета Хоуланд Хети Грийн е включена в "Световни рекорди на Гинес като "Най-големият скъперник в света" Богатството й е било на стойност 4 милиарда долара.    21 ноември 1834г.  - 3 юли 1916г. Ампутирали крака на сина й Нед, защото майка му...

Мерил Стрийп: Нали не смятате, че винаги съм щастлива?

Мерил Стрийп: Нали не смятате, че винаги съм щастлива?

Ако позволите... Няма такова понятие като най-добра актриса. Няма и понятие най-велика жива актриса. Аз съм в такова положение, че разполагам с вътрешна информация. И знам, че това е истина. Мерил Стрийп    Родена на 22 юни 1949г. в Ню Джърси, САЩ"Не съм щастлива...

Грижа за детските очи през лятната ваканция

Грижа за детските очи през лятната ваканция

Детските очи изискват сериозна грижа през цялата година, защото слънцето може да бъде опасно през всички сезони.  UV лъчението е възможно да увреди очите, както на децата, така и на възрастните, но малките са най-уязвими, защото не могат да се предпазват сами. Често...

Share This