Пет храни за здрави очи

За здрави очи яжте моркови – това го знае всеки. Бета каротинът в морковите се превръща във витамин А, който е необходим за оптималното здраве на очите. Но това не е единствената храна, която укрепва здравето на очите. 

Спанак

Спанак за здрави очи

Спанакът съдържа два антиоксиданта , съхранявани в макулата, която е онази част от ретината, която предпазва очите от увреждаща светлина. Тези антиоксиданти са лутеин и зеаксантин. Лутеинът е наситено жълт пигмент, който се намира в листата на растенията, а зеаксантинът – каротеноид, открит в ретината на окото и в много растения като спанак. Дългото взиране в екрани води до бързото им разграждане, затова е необходим допълнителен прием. 

Червен пипер

Червен пипер

Червените пиперки са зеленчук, който може да изгори гърлото ви и да накара носа да тече. Червените чушки съдържат витамин С, който е водоразтворим витамин и мощен антиоксидант.

Освен че спомага за предпазването от обикновената настинка, витамин С  помага на тялото да формира и поддържа съединителната тъкан, включително колаген, който се намира в роговицата на окото. Витамин С също помага да поддържате кръвоносните си съдове здрави и деликатните капиляри в ретината.

Бадеми

Бадеми

Всеки списък със здравословни храни съдържа бадеми и други ядки. Това е така, защото те са пълни с Омега-3 мастни киселини, протеини, калий, въглехидрати, фибри, калций, желязо, магнезий и витамини от група В. Всички тези неща допринасят за цялостното здраве на тялото.

Бадемите съдържат витамин Е, който е мощен антиоксидант и защитава очите от свободни радикали, които могат да разрушат здравите тъкани. Установено е, че витамин Е предотвратява макулна дегенерация и катаракта.

Риба

Риба

Растенията богати на водоразтворими витамини  – С и витамини от група В са необходими за здравословното зрение. Но те са безполезни без мастноразтворимите витамини – А, D, К и Е, които се усвояват заедно с мазнините в храната.

Един чудесен начин да се получат всички важни мазнини е чрез риба, особено прясна сьомга и риба тон. Тези риби са пълни с омега 3 мастни киселини, които поддържат кръвоносните  съдове здрави. Помагат на вътреочните потоци на течността през зеницата и играят ключова роля за предотвратяване на синдрома на сухото око и глаукомата. 

Яйца

Яйца 

Яйцата са друга супер храна, която съдържа почти всичко, от което се нуждаете. Едно твърдо сварено яйце ще ви даде калий, витамин А, витамин D, витамин В12, желязо, калций и магнезий – всичко, което е чудесно за здрави и силни очи.

Но има две неща, които превръщат яйцата в супер сила за здравето на очите –  лутеин и зеаксантин. Да, точно както спанакът, яйцата съдържат този мощен антиоксидант (лутеин), който помага в борбата с макулната дегенерация. Зеаксантинът може да предпазва очите от увреждане причинено от ултравиолетовото лъчение на слънцето. 

Прочетете още: Манго – основателните причини да е „Кралят на плодовете“

Декоративен скандинавски мъх – красива свежест от природата

Декоративен скандинавски мъх – красива свежест от природата

Интериорното озеленяване с натурален скандинавски мъх е истинска връзка с природата. Това естествено растение е защитен вид, което вирее в планински и горски райони в северния полярен кръг. Расте бавно, с около 0,5 см годишно. Предварителната обработка на...

8 неща, които прави тялото ни по време на сън

8 неща, които прави тялото ни по време на сън

Тялото се нуждае от адекватен сън всяка нощ, за да функционира правилно и да поддържа здравето ни. Идеалният случай е около 7-8 часа, през които се случват няколко неща с тялото и ума ни.  1. Температурата на тялото се понижава В отпуснато състояние, тялото не се...

Майонезата – най-вкусното и ефикасно лечение за косата

Майонезата – най-вкусното и ефикасно лечение за косата

Майонеза за коса наистина се оказва най-вкусното решение за красива и здрава коса. Включването й в процедурите за коса може да звучи странно за някои от вас, но истината е, че тя е безценна. Всички експерти по красота се кълнат в способността на майонезата да преви...

Кафето променя структурата на мозъка

Кафето променя структурата на мозъка

Кафето, консумирано ежедневно, може да промени обема на сивото вещество в мозъка, според ново проучване. Авторите на това изследване са установили, че консумацията на кофеин не оказва никакво влияние върху качеството на съня. Това изцяло противоречи на всеобщото...

Тъмни кръгове под очите – причини и средства за премахване

Тъмни кръгове под очите – причини и средства за премахване

Тъмни кръгове под очите са едно от най-мразените несъвършенства, особено от жените. Какви са причините и как да се справим? Тези тъмни петна правят погледа и външния вид уморен и скучен. Това е проблем, който засяга както жените, така и мъжете. Но могат да бъдат...

Красивите природни явления (Снимки)

Красивите природни явления (Снимки)

Има много красиви природни явления, някои добре познати, но има и такива, за които много малко хора са чували.  Подводни форми От много години учените са опитват да разберат какво е направило тези странни форми на морското дъно. Вече тайната е разгадана - творците са...

Share This