Пет храни за здрави очи

За здрави очи яжте моркови – това го знае всеки. Бета каротинът в морковите се превръща във витамин А, който е необходим за оптималното здраве на очите. Но това не е единствената храна, която укрепва здравето на очите. 

Спанак

Спанак за здрави очи

Спанакът съдържа два антиоксиданта , съхранявани в макулата, която е онази част от ретината, която предпазва очите от увреждаща светлина. Тези антиоксиданти са лутеин и зеаксантин. Лутеинът е наситено жълт пигмент, който се намира в листата на растенията, а зеаксантинът – каротеноид, открит в ретината на окото и в много растения като спанак. Дългото взиране в екрани води до бързото им разграждане, затова е необходим допълнителен прием. 

Червен пипер

Червен пипер

Червените пиперки са зеленчук, който може да изгори гърлото ви и да накара носа да тече. Червените чушки съдържат витамин С, който е водоразтворим витамин и мощен антиоксидант.

Освен че спомага за предпазването от обикновената настинка, витамин С  помага на тялото да формира и поддържа съединителната тъкан, включително колаген, който се намира в роговицата на окото. Витамин С също помага да поддържате кръвоносните си съдове здрави и деликатните капиляри в ретината.

Бадеми

Бадеми

Всеки списък със здравословни храни съдържа бадеми и други ядки. Това е така, защото те са пълни с Омега-3 мастни киселини, протеини, калий, въглехидрати, фибри, калций, желязо, магнезий и витамини от група В. Всички тези неща допринасят за цялостното здраве на тялото.

Бадемите съдържат витамин Е, който е мощен антиоксидант и защитава очите от свободни радикали, които могат да разрушат здравите тъкани. Установено е, че витамин Е предотвратява макулна дегенерация и катаракта.

Риба

Риба

Растенията богати на водоразтворими витамини  – С и витамини от група В са необходими за здравословното зрение. Но те са безполезни без мастноразтворимите витамини – А, D, К и Е, които се усвояват заедно с мазнините в храната.

Един чудесен начин да се получат всички важни мазнини е чрез риба, особено прясна сьомга и риба тон. Тези риби са пълни с омега 3 мастни киселини, които поддържат кръвоносните  съдове здрави. Помагат на вътреочните потоци на течността през зеницата и играят ключова роля за предотвратяване на синдрома на сухото око и глаукомата. 

Яйца

Яйца 

Яйцата са друга супер храна, която съдържа почти всичко, от което се нуждаете. Едно твърдо сварено яйце ще ви даде калий, витамин А, витамин D, витамин В12, желязо, калций и магнезий – всичко, което е чудесно за здрави и силни очи.

Но има две неща, които превръщат яйцата в супер сила за здравето на очите –  лутеин и зеаксантин. Да, точно както спанакът, яйцата съдържат този мощен антиоксидант (лутеин), който помага в борбата с макулната дегенерация. Зеаксантинът може да предпазва очите от увреждане причинено от ултравиолетовото лъчение на слънцето. 

Прочетете още: Манго – основателните причини да е „Кралят на плодовете“

Масло от черен кимион е  „Черното злато на фараоните“

Масло от черен кимион е „Черното злато на фараоните“

Черният кимион (Nigella Sativa) е от семейство Лютикови, произлиза от Азия, но може да се срещне и в Северна Африка. Източната медицина го използва за всякакъв вид лечения. Черният кимион се е употребявал още преди 8000 години. Археологът Хауърд Картър - един от...

Интересни факти за храната. Знаем ли какво ядем?

Интересни факти за храната. Знаем ли какво ядем?

Фактите за храната не са нещо, което ни вълнува докато ядем. Всички имаме своите слабости по отношение на храната и често не се замисляме дали е здравословна, от къде идва и как е приготвена. Тук са няколко произволни факти за храната, някои от които може би вече...

6 неща, които не трябва да забравяте в колата през зимата

6 неща, които не трябва да забравяте в колата през зимата

Температури под нулата са обичайни през зимата и трябва да обърнете внимание на това, което оставяте в колата си. Някои предмети, останали в леденостудена кола, могат не само да се разрушат, но и да станат опасни.  1. Лекарства Много от лекарствата имат препоръчителна...

Кокосово масло като основна грижа за косата

Кокосово масло като основна грижа за косата

Кокосовото масло може всичко. Кокосово масло се използва в готвенето, върху кожата и дори върху зъбите. Вече има и достатъчно причини да се прилага за красива и здрава коса. Кокосовото масло активно предпазва косата ви от увреждания и подхранва сухите кичури....

10 цветни комбинации в облеклото за 2021 г.

10 цветни комбинации в облеклото за 2021 г.

Комбинирането на цветове може да е впечатляващо, но може и да счупи тоалета ви. Така че, съвсем нормално е да се чувствате малко неспокойни, когато експериментирате с нови тонове. Но това не означава, че трябва да се придържате към бяло и черно. През 2021 година се...

Синята светлина изисква специфична грижа за кожата

Синята светлина изисква специфична грижа за кожата

Синята светлина е видима светлина с висока енергия, която прониква в кожата по-дълбоко от другите светлини в същия спектър. Може да нанесе толкова много щети на кожата, колкото и слънцето и съответно изисква специфична грижа. Без подходяща защита може да причини фини...

Share This