Пет храни за здрави очи

За здрави очи яжте моркови – това го знае всеки. Бета каротинът в морковите се превръща във витамин А, който е необходим за оптималното здраве на очите. Но това не е единствената храна, която укрепва здравето на очите. 

Спанак

Спанак за здрави очи

Спанакът съдържа два антиоксиданта , съхранявани в макулата, която е онази част от ретината, която предпазва очите от увреждаща светлина. Тези антиоксиданти са лутеин и зеаксантин. Лутеинът е наситено жълт пигмент, който се намира в листата на растенията, а зеаксантинът – каротеноид, открит в ретината на окото и в много растения като спанак. Дългото взиране в екрани води до бързото им разграждане, затова е необходим допълнителен прием. 

Червен пипер

Червен пипер

Червените пиперки са зеленчук, който може да изгори гърлото ви и да накара носа да тече. Червените чушки съдържат витамин С, който е водоразтворим витамин и мощен антиоксидант.

Освен че спомага за предпазването от обикновената настинка, витамин С  помага на тялото да формира и поддържа съединителната тъкан, включително колаген, който се намира в роговицата на окото. Витамин С също помага да поддържате кръвоносните си съдове здрави и деликатните капиляри в ретината.

Бадеми

Бадеми

Всеки списък със здравословни храни съдържа бадеми и други ядки. Това е така, защото те са пълни с Омега-3 мастни киселини, протеини, калий, въглехидрати, фибри, калций, желязо, магнезий и витамини от група В. Всички тези неща допринасят за цялостното здраве на тялото.

Бадемите съдържат витамин Е, който е мощен антиоксидант и защитава очите от свободни радикали, които могат да разрушат здравите тъкани. Установено е, че витамин Е предотвратява макулна дегенерация и катаракта.

Риба

Риба

Растенията богати на водоразтворими витамини  – С и витамини от група В са необходими за здравословното зрение. Но те са безполезни без мастноразтворимите витамини – А, D, К и Е, които се усвояват заедно с мазнините в храната.

Един чудесен начин да се получат всички важни мазнини е чрез риба, особено прясна сьомга и риба тон. Тези риби са пълни с омега 3 мастни киселини, които поддържат кръвоносните  съдове здрави. Помагат на вътреочните потоци на течността през зеницата и играят ключова роля за предотвратяване на синдрома на сухото око и глаукомата. 

Яйца

Яйца 

Яйцата са друга супер храна, която съдържа почти всичко, от което се нуждаете. Едно твърдо сварено яйце ще ви даде калий, витамин А, витамин D, витамин В12, желязо, калций и магнезий – всичко, което е чудесно за здрави и силни очи.

Но има две неща, които превръщат яйцата в супер сила за здравето на очите –  лутеин и зеаксантин. Да, точно както спанакът, яйцата съдържат този мощен антиоксидант (лутеин), който помага в борбата с макулната дегенерация. Зеаксантинът може да предпазва очите от увреждане причинено от ултравиолетовото лъчение на слънцето. 

Прочетете още: Манго – основателните причини да е „Кралят на плодовете“

Лесна красота със сода за хляб

Лесна красота със сода за хляб

Содата за хляб, известна още като натриев бикарбонат, е едно многофункционално вещество. Използва се за печене, пиене и почистване. Но има много лесно и полезно приложение за косата, кожата и тялото.  1. Помага за лечение на акне, премахване на пъпки и черни точки...

Фестивалите по света – цветни и забавни

Фестивалите по света – цветни и забавни

Фестивалите по света са цветни и изпълнени с живот тържества, които сплотяват хората и предизвикват неповторими емоции. Денят на мъртвите, Мексико  Един привидно страшен фестивал може да бъде много весел, пъстър и забавен. Въз основа на древните вярвания Денят на...

Храни против стареене, които придават блясък и чистота на кожата.

Храни против стареене, които придават блясък и чистота на кожата.

Остаряването е естествен процес, който не трябва да ни плаши, а да го приемаме като красива част от живота. Някои ефекти от стареенето обаче могат да оставят неприятни спомени по отминалата младост - особено когато става дума за кожата на лицето. Щетите от свободните...

Знамената по света – история и символика

Знамената по света – история и символика

Знамената по света, цветовете и символите по тях са част от историята на всяка държава. Може да си мислите, че няма кой знае какво да се знае за знамената освен на коя държава принадлежат, но те могат да бъдат много по-сложни и интересни. Знамето на Непал е...

Интересни факти за модата и облеклото

Интересни факти за модата и облеклото

Интересни модни факти за нещо, което е старо почти колкото света има в изобилие. През вековете различни модни стилове идват и си отиват и след няколко години отново се завръщат в магазините. Някои хора изобщо не се съобразяват с модните закони и се обличат по свои...

Странните суеверия по света

Странните суеверия по света

Суеверие е да вярваш в свръхестествени сили, знаци и случки. Инстинктивно кръстосваме пръстите на ръцете, на краката и на каквото друго можем, винаги когато имаме нужда от малко допълнителен късмет. Много от ритуалите звучат странно, но по света има достатъчно много...

Share This