Пет храни за здрави очи

За здрави очи яжте моркови – това го знае всеки. Бета каротинът в морковите се превръща във витамин А, който е необходим за оптималното здраве на очите. Но това не е единствената храна, която укрепва здравето на очите. 

Спанак

Спанак за здрави очи

Спанакът съдържа два антиоксиданта , съхранявани в макулата, която е онази част от ретината, която предпазва очите от увреждаща светлина. Тези антиоксиданти са лутеин и зеаксантин. Лутеинът е наситено жълт пигмент, който се намира в листата на растенията, а зеаксантинът – каротеноид, открит в ретината на окото и в много растения като спанак. Дългото взиране в екрани води до бързото им разграждане, затова е необходим допълнителен прием. 

Червен пипер

Червен пипер

Червените пиперки са зеленчук, който може да изгори гърлото ви и да накара носа да тече. Червените чушки съдържат витамин С, който е водоразтворим витамин и мощен антиоксидант.

Освен че спомага за предпазването от обикновената настинка, витамин С  помага на тялото да формира и поддържа съединителната тъкан, включително колаген, който се намира в роговицата на окото. Витамин С също помага да поддържате кръвоносните си съдове здрави и деликатните капиляри в ретината.

Бадеми

Бадеми

Всеки списък със здравословни храни съдържа бадеми и други ядки. Това е така, защото те са пълни с Омега-3 мастни киселини, протеини, калий, въглехидрати, фибри, калций, желязо, магнезий и витамини от група В. Всички тези неща допринасят за цялостното здраве на тялото.

Бадемите съдържат витамин Е, който е мощен антиоксидант и защитава очите от свободни радикали, които могат да разрушат здравите тъкани. Установено е, че витамин Е предотвратява макулна дегенерация и катаракта.

Риба

Риба

Растенията богати на водоразтворими витамини  – С и витамини от група В са необходими за здравословното зрение. Но те са безполезни без мастноразтворимите витамини – А, D, К и Е, които се усвояват заедно с мазнините в храната.

Един чудесен начин да се получат всички важни мазнини е чрез риба, особено прясна сьомга и риба тон. Тези риби са пълни с омега 3 мастни киселини, които поддържат кръвоносните  съдове здрави. Помагат на вътреочните потоци на течността през зеницата и играят ключова роля за предотвратяване на синдрома на сухото око и глаукомата. 

Яйца

Яйца 

Яйцата са друга супер храна, която съдържа почти всичко, от което се нуждаете. Едно твърдо сварено яйце ще ви даде калий, витамин А, витамин D, витамин В12, желязо, калций и магнезий – всичко, което е чудесно за здрави и силни очи.

Но има две неща, които превръщат яйцата в супер сила за здравето на очите –  лутеин и зеаксантин. Да, точно както спанакът, яйцата съдържат този мощен антиоксидант (лутеин), който помага в борбата с макулната дегенерация. Зеаксантинът може да предпазва очите от увреждане причинено от ултравиолетовото лъчение на слънцето. 

Прочетете още: Манго – основателните причини да е „Кралят на плодовете“

7 здравословни билки и подправки от Югоизточна Азия

7 здравословни билки и подправки от Югоизточна Азия

Билки и подправки са част от традиционната медицина в Азия от хилядолетия. Всичко, което слагаме в устата си, има ефект върху здравето ни. Кофеинът стимулира нервната система, сините сливи могат да оправят запека, а ябълковият сок се бори с диарията. Това са домашните...

10 маски за лице против бръчки, които трябва да опитате у дома

10 маски за лице против бръчки, които трябва да опитате у дома

От маски за лице против бръчки обикновено започваме да се вълнуваме след 25-тата година и тази мания продължава да расте, докато бръчките се задълбочават. Днес е трудно да се намери жена, която да не се притеснява от преждевременното стареене. Но има някои невероятни...

Напитка срещу болка в коленете и ставите

Напитка срещу болка в коленете и ставите

Болка в ставите не трябва да се пренебрегва, защото стресира тялото и причинява дегенерация на ставната тъкан. Причина за болката може да е претоварване, артрит, загуба на костна плътност и нараняване, хранителен дефицит или да е следствие от вирусно заболяване. Има...

3 начина да общувате по-директно

3 начина да общувате по-директно

Научете се да общувате по-напористо, по-директно, с ясни въпроси и не приемайте увъртане за отговор.  1. Научете се да казвате "НЕ" Напористите комуникатори отстояват своите убеждения и чувства, дори когато са предизвикани. Компромисът е жизненоважен елемент за...

Улично изкуство, което допълва природата и създава настроение

Улично изкуство, което допълва природата и създава настроение

Улично изкуство, което по някакъв начин си взаимодейства с природата привлича вниманието и предизвиква усмивки. Всички обичаме такова изкуство, когато е направено по умен и естетичен начин. Имаме списък с 40 брилятни примера за красиво взаимодействие на уличното...

Ето какво се случва, когато кучето ви яде шоколад

Ето какво се случва, когато кучето ви яде шоколад

Кучето яде шоколад, който е вреден и може да го отрови. Шоколадът е вреден за кучетата, защото съдържа теобромин, алкалоидно съединение в какаото. Съдържа още кофеин, който се квалифицира като метилксантин, съединение, намиращо се в големи количества в чая и кафето....

Share This