Отдавна мечтаете за промяна, но емоциите ви пречат и предизвикват страх.
“ Тревожността е замаяност на свободата“ казва датският философ Сорен Киркегор. Такива чувства възникват, когато сме изправени пред несигурност и липса на ред. Когато сме поставени в неудобни ситуации се получава сензорно претоварване. В такива моменти хората търсят различни начини да си възвърнат контрола. Тълпите, шумът, ярките светлини на магазините, рекламите, продавачите в мола могат да накарат хората, които изпитват ужас от многолюдно пространство да се почустват дезориентирани. При други точно кипящия живот около тях може да ги „събере“ и да им помогне да се отърват от тревожни мисли. Киркегор пише, че тревожността ни ни прави прави хиперсъзнателни за всички възможности, които могат да възникнат в ситуация, която няма подреденост и структура и съответно е извън нашия контрол.

Какво и как можем да контролираме ?

Ако се чувствате объркани и неуверени, когато посещавате многолюдни места – в мола например, най-лесният вариант е да си останете вкъщи и да избягвате претъпканите места. Но истината е, че колкото повече избягвате каквото ви кара да се чувствате неспокойни, толкова повече засилвате безпокойството си. Не отидохте до мола и сте в безопасност. Често чуваме съвети от рода на: „спрете да слушате страховете си“, „просто игнорирайте този страх“. Ако беше толкова лесно, никой нямаше да има емоционални проблеми и с удоволствие да се фокусира върху личния и професионалния си живот.
Реалността е, че ако изпитвате тревожност, понякога ще бъде интензивна, понякога лека. Колкото повече се опитваме да изтласкаме неприятните чувства, толкова по-силно те се връщат назад. Не можем да контролираме възникналите мисли и чувства, но можем да решим как да реагираме на тях. Ако искате да станете по-уверени на многолюдни места, започнете с основното, което може да контролирате – времето прекарано на такова място. Отидете в претъпкания мол, но за кратко. Определете си времеви интервал и така по-лесно ще имате контрол над ситуацията. Постепенно създайте своя структура за адаптация.
Когато сме в бързодвижеща се тълпа не се замисляме, че това са отделни хора, също като нас. Възприемаме тълпите като една голяма маса. Фокусирайте се върху близкостоящите хора, задайте си въпроси като: От къде е този човек, какво работи, има ли семейство. Постепенно първоначалната замаяност ще избледнее и тълпата няма да ви изглежда като чудовище готово да ви погълне. Ако имате готовност да се заемете с предизвикателството и съсредоточаването върху частите, които съставят тълпа, това ще ви помогне да изградите увереност с времето.
Ключът е да обръщате внимание на това, което може да контролирате и да го използвате, за да действате, а не да позволявате емоциите да вземат решения вместо вас.

Източник: The Star Online

Декоративен скандинавски мъх – красива свежест от природата

Декоративен скандинавски мъх – красива свежест от природата

Интериорното озеленяване с натурален скандинавски мъх е истинска връзка с природата. Това естествено растение е защитен вид, което вирее в планински и горски райони в северния полярен кръг. Расте...

8 неща, които прави тялото ни по време на сън

8 неща, които прави тялото ни по време на сън

Тялото се нуждае от адекватен сън всяка нощ, за да функционира правилно и да поддържа здравето ни. Идеалният случай е около 7-8 часа, през които се случват няколко неща с тялото и ума ни.  1....

Share This