Отдавна мечтаете за промяна, но емоциите ви пречат и предизвикват страх.
“ Тревожността е замаяност на свободата“ казва датският философ Сорен Киркегор. Такива чувства възникват, когато сме изправени пред несигурност и липса на ред. Когато сме поставени в неудобни ситуации се получава сензорно претоварване. В такива моменти хората търсят различни начини да си възвърнат контрола. Тълпите, шумът, ярките светлини на магазините, рекламите, продавачите в мола могат да накарат хората, които изпитват ужас от многолюдно пространство да се почустват дезориентирани. При други точно кипящия живот около тях може да ги „събере“ и да им помогне да се отърват от тревожни мисли. Киркегор пише, че тревожността ни ни прави прави хиперсъзнателни за всички възможности, които могат да възникнат в ситуация, която няма подреденост и структура и съответно е извън нашия контрол.

Какво и как можем да контролираме ?

Ако се чувствате объркани и неуверени, когато посещавате многолюдни места – в мола например, най-лесният вариант е да си останете вкъщи и да избягвате претъпканите места. Но истината е, че колкото повече избягвате каквото ви кара да се чувствате неспокойни, толкова повече засилвате безпокойството си. Не отидохте до мола и сте в безопасност. Често чуваме съвети от рода на: „спрете да слушате страховете си“, „просто игнорирайте този страх“. Ако беше толкова лесно, никой нямаше да има емоционални проблеми и с удоволствие да се фокусира върху личния и професионалния си живот.
Реалността е, че ако изпитвате тревожност, понякога ще бъде интензивна, понякога лека. Колкото повече се опитваме да изтласкаме неприятните чувства, толкова по-силно те се връщат назад. Не можем да контролираме възникналите мисли и чувства, но можем да решим как да реагираме на тях. Ако искате да станете по-уверени на многолюдни места, започнете с основното, което може да контролирате – времето прекарано на такова място. Отидете в претъпкания мол, но за кратко. Определете си времеви интервал и така по-лесно ще имате контрол над ситуацията. Постепенно създайте своя структура за адаптация.
Когато сме в бързодвижеща се тълпа не се замисляме, че това са отделни хора, също като нас. Възприемаме тълпите като една голяма маса. Фокусирайте се върху близкостоящите хора, задайте си въпроси като: От къде е този човек, какво работи, има ли семейство. Постепенно първоначалната замаяност ще избледнее и тълпата няма да ви изглежда като чудовище готово да ви погълне. Ако имате готовност да се заемете с предизвикателството и съсредоточаването върху частите, които съставят тълпа, това ще ви помогне да изградите увереност с времето.
Ключът е да обръщате внимание на това, което може да контролирате и да го използвате, за да действате, а не да позволявате емоциите да вземат решения вместо вас.

Източник: The Star Online

Интересни факти за храната. Знаем ли какво ядем?

Интересни факти за храната. Знаем ли какво ядем?

Фактите за храната не са нещо, което ни вълнува докато ядем. Всички имаме своите слабости по отношение на храната и често не се замисляме дали е здравословна, от къде идва и как е приготвена. Тук са...

Кокосово масло като основна грижа за косата

Кокосово масло като основна грижа за косата

Кокосовото масло може всичко. Кокосово масло се използва в готвенето, върху кожата и дори върху зъбите. Вече има и достатъчно причини да се прилага за красива и здрава коса. Кокосовото масло активно...

Share This