Новите поздрави вече са в действие, защото социалното дистанциране промени начина ни на взаимодействие и трябва да се адаптираме към различни модели на приветствия, които налагат различните култури по света. Все още не сме загубили човешкия си порив да кажем „здравей“.

Новите поздрави по светаПопуляризиран от много високопоставени политици, лакътят е заместил ръкостискането в някои части на САЩ

Ако физическите поздрави в обичаите и традициите могат да навредят на хората, те се променят.

Китай

Поздравът Ухан, кръстен на града, от който произхожда Ковид-19, е може би най-забележителният заместител на ръкостискането. Приветствието се изразява с потупване на подметките на обувките и стартира още през март. Индикации, че това може да се превърне в новото ръкостискане в света дадоха руският министър на енергетиката Александър Новак и президента на Танзания Джон Магуфули. 

Все пак изглежда малко вероятно поздравът Ухан да замени типичният китайски поздрав – 3000 годишният юмрук в дланта, който все още се използва по време на китайската Нова година, сватби и други тържества. А и въпреки гласността, която се даде на новия поздрав, той все още не е станал рутинен и не е добре познат в други части на Китай. И това е така, защото поздравът с крака се появи инцидентно, на шега, като отговор на призива за социално дистанциране. Хората просто искаха да се развеселят.

Новите поздрави по света

Поздравът с разклащане на крака Ухан започна в Китай и оттогава се разпространява по целия свят

 Нова Зеландия

Седмица преди Световната здравна организация да обяви пандемия Ковид-19, местните маорски групи в Нова Зеландия вече са препоръчали на своите членове от цялата страна да избягват да се поздравяват взаимно с традиционния ритуал хонги, при който двама души притискат носовете и челата си.

Премиерът на Нова Зеландия, Джасинда Ардерн, повтори тази препоръка и призова нацията да не използва ръкостискане, прегръдки и хонги. От тогава много маори използват повдигане на брадичката и веждите като знак за поздрав.

Хонги има дълбоко културно, историческо значение – богът на гората Тане вдъхва живот на първата жена. Леко отстъпление от тази традиция е имало по време на грипната епидемия през 1918 г., която оставя фатален отпечатък върху Нова Зеландия. 

„Най-важното нещо в света са хората“, казва професорът Ранги Матамуа, цитирайки маорска поговорка. “ Така че, ако обичаите и традициите не са приложими или вредят на хората, ние ги променяме.“

Новите поздрави по света Приветствието с хонги има дълбоко значение за културата на маори в Нова Зеландия

Франция 

Френските целувки по бузите също бяха на път да изчезнат по време на грипа през 1918 г., но се оказаха по-устойчиви от хонгите. Няколко дни преди френското правителство да обяви извънредно положение, 66% от анкетираните хора са отговорили, че все още използват този поздрав. В края на март този процент е паднал на 6, защото французите заменят традицията с вербалната версия, като се поздравяват отдалеч с „Bisous!“ За много от французите е било много трудно да се откажат от навиците си – мъжете по-често си разменят ръкостискания, а жените обикновено използват целувки по бузите.

До края на 60-те години на ХХ век тези целувки са били интимен поздрав, който се използва само между близки членове на семейството и с малките деца. В днешно време, преди социалното дистанциране отказът от такъв поздрав се е считал за неуважение и студено отношение. 

Франция

Танзания

Танзанийската култура има силен колективистичен начин на мислене, силно изразен в преданост към обществото и взаимопомощ между хората. Физическите поздрави, като официалните поклони, които младите хора предлагат на старейшините, са израз на социална йерархия. Поздравът между връстниците е с ръкостискане, прегръдки и целувки по бузите.  

Новите поздрави са с крак, по модела на китайския “ Ухан“ и небрежен поклон от разстояние на хора от всяка възраст. Но и двата жеста създават пространство и дистанция, и биха могли да компрометират общите връзки.

„Краката са направени да ходят, не да поздравяват“, казва Александър Mужаге, социален антрополог от Университета по здравеопазване и съюзническите науки. Според него използването на маски за лице в Танзания също изкривява местните и невербални сигнали, като усукване на устните, често използвани като израз на съгласие и други емоции. Той прогнозира, че скоро ще се появят по-иновативни поздрави, тъй като социалното дистанциране продължава.

Танзания

Турция

Турските поздрави отразяват ислямското наследство на страната, гостоприемната култура и социалната роля на старейшините. Младите хора целуват ръката на по-възрастен роднина и след това я докосват до челото си. Целувки по бузите е стандарт сред колеги, приятели или нови познати. 

За турците поздравите са начин да посрещнат хората и да засвидетелстват тяхното уважение. Заради коронавируса хората там се обърнаха към ислямската история, за да намерят приветлив поздрав, който запазва тези ценности. 

Поставяне на ръка върху сърцето и с лек поклон – този поздрав означава, че човекът е в сърцето ви и му показвате своето уважение. На 9 март президентът Реджеп Ердоган го използва, за да поздрави генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Новите поздрави по света

 След пандемията много турци възродиха вековния поздрав с ръка на сърцето и лек поклон

Обединени арабски емирства

Тъй като местните министерства на здравеопазването забраниха физическите поздрави, много Емирати заменят прегръдките и традиционното докосване на носовете /бедуински поздрав, който се състои от едновременно ръкостискане и докосване с носове/, като размахват или поставят ръка на сърцето. Това е често срещан поздрав и преди пандемията между противоположни полове, но безконтактните еднополови поздрави са културна аномалия, казва каза местният писател и издател Наташа Амар. Жените си разменят целувки по бузите, а мъжете докосват носовете си.

„Ако не друго, социалното дистанциране може да ни накара да осъзнаем какъв подарък е да бъдеш част от общност и да имаме близост помежду си“, казва Амар.

Обединени арабски емирства

Афганистан

Общото между многобройните етнически групи в Афганистан е акцентът върху уважението, почитта и силната любов към Бог и страната. Традиционните афганистански поздрави, като ръкостискане, прегръдки и целувки, изразяват тези ценности. В някои провинции може да се дадат осем целувки в един поздрав.

Афганистанците могат да водят и неформални разговори в непосредствена близост помежду си. Но социалното дистанциране принуди хората да се адаптират с поздрав с дясна ръка от разстояние. Афганистанците се прегръщат и целуват, за да демонстрират любовта си, да покажат почит и уважение.

Новите поздрави по света

Източник: https://www.bbc.com/

Прочетете още: BBC: 5 икономики набират скорост през следващите 30 години

 

 

Дженифър Лопес отрича твърденията, че използва ботокс

Дженифър Лопес отрича твърденията, че използва ботокс

Независимата и неостаряваща Дженифър Лопес не приема равнодушно критиката, че използва ботокс. След като представи новата си линия за грижа на кожата, певицата показа в Instagram/JloBeauty нагледно ефективността на новите си продукти. "Добре, току-що свалих маската....

Мотивация за деца – вдъхновяващи цитати

Мотивация за деца – вдъхновяващи цитати

Всички ние понякога имаме нужда от доза вдъхновение. Децата тепърва ще преминават през различни ситуации, ще срещат трудности и препятствия. И понякога един добър цитат може да е третото колело за балансирано и успешно преодоляване на тежки и неприятни моменти в...

8 факта за испанския грип

8 факта за испанския грип

Грипът е вид вирус, който е насочен специално към дихателната система на нашето тяло и обикновено заразява белите дробове, гърлото или носните канали. Разпространява се, когато някой инфектиран киха, кашля или говори. Може да се заразим и при докосване на повърхност,...

Махатма Ганди: Око за око само ще ослепи целия свят

Махатма Ганди: Око за око само ще ослепи целия свят

За него Алберт Айнщайн казва: "На бъдещите поколения ще им бъде трудно да повярват, че някога такъв човек, от плът и кръв, е ходил по земята."   Индийски адвокат, политик, писател и активист, който стана лидер на националистическото движение срещу британското...

Обичай себе си безусловно с 5 лесни стъпки

Обичай себе си безусловно с 5 лесни стъпки

"Спрете да търсите извън себе си късчета удоволствие или себеосъществяване - одобрение, сигурност, любов, защото в себе си носите съкровище, което не само включва всичко това, а е безкрайно по-голямо от всичко, което светът може да ви даде."  Екхарт Толе   Време е да...

Коко Шанел: Луксът трябва да е удобен, в противен случай не е лукс.

Коко Шанел: Луксът трябва да е удобен, в противен случай не е лукс.

Габриел Бонхер Шанел е отгледана от монахини, които я научиха да шие. Умение, което определя работата на живота й. От кратката й кариера като певица идва прякорът "Коко".   19 август 1883 г. -  10 януари 1971 г."Ако искате да имате това, което никога не сте имали, ще...

Исабел Алиенде: Интересуват ме само сходствата в хората.

Исабел Алиенде: Интересуват ме само сходствата в хората.

Исабел Алиенде е чилийска писателка, която все още пази мястото си сред най-продаваните автори в света.     Родена на 2 август 1942 г. в Лима, Перу "Най-значимите ми постижения не са моите книги, а любовта, която споделям с няколко души - особено моето семейство - и...

Настройте лятото във ваканционен режим

Настройте лятото във ваканционен режим

Лятото е за семейни ваканции, плажни партита, излети, барбекюта, спорт на открито и много други забавни летни занимания, които никой не трябва да пропуска, независимо дали работи или е в отпуск. Лятото е време за емоции и релакс, затова изключете щепсела на работния...

Книжарница в Пекин предлага разходка в книжни тунели

Книжарница в Пекин предлага разходка в книжни тунели

Книжарница в Пекин е изпълнена от пода до тавана с цветни заглавия и книжни тунели, които водят до уютни кътчета за четене, креативни пространства за учене и кафенета. Книжарница Zhongshuge се намира в универсален магазин и с помощта на огледала и извити пътеки хората...

Вещицата от Уолстрийт – Хети Грийн

Вещицата от Уолстрийт – Хети Грийн

"Вещицата от Уолстрийт", Хенриета Хоуланд Хети Грийн е включена в "Световни рекорди на Гинес като "Най-големият скъперник в света" Богатството й е било на стойност 4 милиарда долара.    21 ноември 1834г.  - 3 юли 1916г. Ампутирали крака на сина й Нед, защото майка му...

Мерил Стрийп: Нали не смятате, че винаги съм щастлива?

Мерил Стрийп: Нали не смятате, че винаги съм щастлива?

Ако позволите... Няма такова понятие като най-добра актриса. Няма и понятие най-велика жива актриса. Аз съм в такова положение, че разполагам с вътрешна информация. И знам, че това е истина. Мерил Стрийп    Родена на 22 юни 1949г. в Ню Джърси, САЩ"Не съм щастлива...

Грижа за детските очи през лятната ваканция

Грижа за детските очи през лятната ваканция

Детските очи изискват сериозна грижа през цялата година, защото слънцето може да бъде опасно през всички сезони.  UV лъчението е възможно да увреди очите, както на децата, така и на възрастните, но малките са най-уязвими, защото не могат да се предпазват сами. Често...

Позволеното нощно хапване, което не вреди на диетата

Позволеното нощно хапване, което не вреди на диетата

Нощното хапване  - позволено ли е изобщо по време на диета? Има добра новина за всеки спазващ ограничителен режим на хранене. Дори и за най-стриктните може да се осигури разнообразие особено при нетърпимото нощно ръмжене на стомаха. Има няколко вида храна, с която...

5G мрежата и защо хората толкова се плашат от нея

5G мрежата и защо хората толкова се плашат от нея

5G кули бяха атакувани по целия свят тази година като следствие от коронавирусните страхове. Миналата година белгийското правителство спря 5G тест заради опасения от радиация. Швейцария следи рисковете, породени от мрежата. Член на Камарата на общините на Обединеното...

Оскар Уайлд: Кой е беден, ако е обичан?

Оскар Уайлд: Кой е беден, ако е обичан?

Оскар Уайлд - ирландски писател, поет и най-популярният драматург в Лондон в началото на 90-те години на 19 век.      На 25 май 1895 г. осъден на 2 години затвор за непристойно поведение.Оскар Уайлд е известен с популярните и аплодирани творби "Картината на...

Забавни отговори на странни въпроси – част 2

Забавни отговори на странни въпроси – част 2

Защо и кога хората са започнали да подстригват косите си?В Древен Египет символ на знатен произход са били обръснатата глава и тяло без косми. Египтяните дори имали бог- покровител на бръснарите. По-късно те започнали да носят черни перуки и фалшиви бради.Мъжете в...

Забавни отговори на странни въпроси – част 1

Забавни отговори на странни въпроси – част 1

Много странни и любопитни въпроси имат логично, просто и забавно обяснение. Трябва само да потърсим отговора. Защо езикът на жирафа е лилав? Синьо-черен или лилав, езикът на жирафа е дълъг 54 см и е пригоден да придърпва акациевите листа, които той много обича....

Планетата се възползва от нашето отсъствие

Планетата се възползва от нашето отсъствие

    Планетата се възползва от нашето отсъствие При неосъществени пътувания и пълно блокиране на някои държави,ние ставаме свидетели на това, което се случва със Земята в наше отсъствие. Когато светът си е останал у дома, планетата се...

Share This