Технологията и светът се променят и много неща след време няма да ги има

Шофьорите

Вече не се обсъжда дали ще ги има, а кога. Вече няколко компании се стремят да създадат автономни превозни средства. 

FORD разработва такова с прогноза да стартира до 2021 година.

VOLVO и TESLA вече имат такива превозни средства.

BMV и DAIMLER се очаква да ги пуснат през 2024 година.

Въпреки че, подмяната на всички превозни средства с автономни ще отнеме десетилетия, това ще се случи.

Трафик

С постепенното изчезване на шофьорите ще намалее и трафика като цяло. Все още ще има достатъчно автомобили по пътищата, но има голяма разлика между шофиране на хора и каране на роботи. Задръстванията и злополуките се причиняват от хората, а роботите са програмирани да бъдат по-добри шофьори. Пак ще има задръствания, но значително по-малко, когато ще имаме автономни превозни средства. 

Кредитни и дебитни карти

В момента изглежда трудно осъществимо.Тези пластмасови парчета непосредствено до шофьорската ви книжка се използват навсякъде и може би са най-важните неща в портфейла ви. Но все по-често се виждат хора, които използват Apple Pay, PayPal или Google Pay. Други компании като Venmo и Zelle също набират популярност. Това се очаква да са по-сигурни опции, а скоростта и удобството също са примамливи.

Смартфони

80% от населението в България използва смартфони, около 3% не използват никакъв мобилен телефон, а голяма част от възрастните над 65 години използват обикновен телефон. Затова е трудно да си представим живота без смартфони – тези мини компютри са изключително полезни, но не са толкова удобни. Те са огромни и тежки, не се побират в джобовете, отнема време докато ги изровим от чантата, а е доста неудобно да ги носим постоянно в ръце.

Така че, през следващите няколко десетилетия това ще се промени и Apple Watches е пример за това.

Ключове

Това вече не е съвсем непознато. Има собственици на жилища, които не обичат да носят ключове и са преминали към електронни брави на вратите. Вместо физически ключ, който може да се изгуби и да търсите вариант за вадене на нов, може просто да запомните паролата за вход. Някои автомобили и хотелски стаи са преминали към картово отключване, а има случаи на отваряне с телефон. 

Тъй като бавно заместваме физическите вещи с електронни, има смисъл скоро да останем без ключове.

Кабелна телевизия

Кабелът вече бавно се превръща в отживелица. Кабелните пакети понякога изискват сервиз и се борят да осигурят добро обслужване. Все по-често хората започнаха да се обръщат към продукти базирани на абонамент. Примери са Disney +, Netflix, Amazon и Hulu. Има много възможности и тези компании знаят какво правят.

Поверителност

Колкото и да ни се иска повече уединение на път сме да го загубим завинаги. В големите градове има видеонаблюдение  навсякъде и ни следят от всеки ъгъл. Домовете ни са пълни с камери и гласови асистенти. Дори използването на биометрия като разпознаване на лица набира все по-голяма популярност. 

Колкото и да ни се иска да запазим личния си живот, живеем в епоха, в която цифровото профилиране е норма. В света ще има все по-малко поверителност. 

Паролите

Ако поверителността бъде премахната напълно до 2040 година има добри шансове и паролите да бъдат. Сега не звучи логично, защото използваме толкова много пароли за всичко и се страхуваме да не загубим сигурността си.Но има хора, които осъзнават проблема с паролите – мощните и сложни пароли се помнят трудно, а слабите са причина за вируси и атаки. Затова има смисъл да се търси друго средство за удостоверяване. Сканиране на очи и разпознаване на лица са част от тях.

Дистанционното

Друго нещо, което е на път да изчезне е дистанционното. Използваме го от десетилетия, но вече виждаме фини промени в технологията. Най-новите дистанционни имат разпознаване на глас към тях. 

Няма да отнеме време, преди да успеем да разговаряме с телевизора по същия начин , по който говорим с нашите гласови асистенти и телефони. И сега има хора, които си говорят с тв устройството, но на този етап то не ги чува.

Кабели

С Wi-Fi и Bluetooth технологията ни е по-лесно да свързваме устройства помежду си и към интернет. Това мрежово взаимодействие е една от причините хората да използват по-малко кабели. 

Все още е проблем, ако трябва да заредим устройство. Но в крайна сметка вече има безжично зареждане за някои технологии и имаме основание да се надяваме, че кабелът след време няма да ни е необходим.

Найлонови торбички

Ето това е нещо логично и много хора ще се зарадват на цялостното премахване на найлоновите торбички. Сега те предизвикват много проблеми в околната среда, създават бъркотия и мръсотия по улиците.

Отделни градове започнаха да забраняват или ограничават използването на найлонови торбички. Но все още има хора, които се съмняват в ефективността на тези практики и не полагат достатъчно усилия да ги заменят. 

Физически банки

От банка ще се нуждаем винаги, но от физическа такава все по-рядко. Повечето хора днес използват онлайн банкиране. Има достатъчно удобни и сигурни приложения, които улесняват всяка банкова операция. Може би ни се налага от време на време да посещаваме банков офис, но постепенно и тази необходимост ще отпадне.

Затова има смисъл все повече банки да намаляват физическите си клонове, а след време да ги затворят напълно.

Каси

Amazon е най-популярния пример за удобството да се пазарува докато сме си у дома. Той е създал свят, в който вече не е необходимо да ходим във физически магазин, да губим време в обиколки и чакане на опашка. Дори и хранителните магазини започнаха да създават това удобство, а и вече не малко хора се възползват. Достатъчно е да знаем какво да поръчаме и ще ни го доставят до входната врата. 

През следващите години се очаква все повече магазини да развиват бизнеса си само по този начин.

Земеделски производители

Има много земеделска земя по целия свят, но с нарастването на населението нивите стават все по-малко. Вече се прогнозира, че след време ще има намалена нужда от земеделски производители. Ще се инвестира в различни начини за отглеждане на култури. Масивни складове, където храната ще се отглежда вертикално под изкуствени светлини и ще се добива чрез роботи.

Ледниците

Нараства загрижеността от изменението на климата. Тази опасност бавно ерозира околната ни среда. Застрашителните темпове , с които се топят ледниците е ясен сигнал, че след 20 години няма да останат такива. 

Това е напълно възможно като се има предвид, че Гренландия е загубила 12,5 милиарда тона лед за един ден. А Исландия загуби първия си ледник през 2019 година.

Източник : https://inspiredot.net

Според някои учени бъдещето ще е точно като миналото, само че много по-скъпо.

Джон Сладек

Кроасани с масло (видео)

Кроасани с масло (видео)

Кроасани с маслоПродукти:250 мл. прясно мляко 250 мл. вода 20 гр. сол  100 гр. захар 42 гр. прясна мая Около 1 кг. брашно  300 гр. краве масло  Жълтък за намазване  Начин на приготвяне: От посочените продукти (без маслото) се замесва меко тесто и се оставя да...

Кокосово масло като основна грижа за косата

Кокосово масло като основна грижа за косата

Кокосовото масло може всичко. Кокосово масло се използва в готвенето, върху кожата и дори върху зъбите. Вече има и достатъчно причини да се прилага за красива и здрава коса. Кокосовото масло активно предпазва косата ви от увреждания и подхранва сухите кичури....

Контролирайте функцията на щитовидната жлеза

Контролирайте функцията на щитовидната жлеза

Милиони хора страдат от проблеми с щитовидната жлеза. Ако сте от тях, значи знаете, че често единият ви крак на газта, а другият на спирачката. Понякога не искате да ставате от леглото, друг път чувствате прилив на енергия. Имате суха кожа, студено ви е дори при...

Share This