Досадните и дразнещи хора са навсякъде. Това може да е колега, приятел, познат когото срещате случайно или непознати, които виждате постоянно. Много на брой, различни видове хора. Всички те имат необичайната способност да смазват редовно нервната ви система. Някои го правят заради възпитание, други за собствено удоволствие. Разпознайте ги и ги избягвайте, за да си съхраните психиката.

 1. “ Това ме обижда“

Забелязали ли сте колко много хора се обиждат от почти всичко в днешно време. Най-малкото нещо може да ги нацупи и да демонстрират колко са засегнати. Тези хора имат висока морална оценка за себе си и много държат да изкрещят колко са принципни. Особено в социалните медии.

Но има и друга причина да се направят на засегнати – манипулация. Ако човек претендира за обида, след това лесно може да принуди този, който ги е „наранил душевно“ да преосмисли поведението си и буквално да го изнудва, за да му прости. Грозна, порочна и отвратителна  схема, на която се хващат не малко добри хора.

2. Казват нещо с ясното съзнание да ви провокира

Защо го правят?  Защото им доставя удоволствие, защото имат лека садистична нотка в жалкия си характер и се наслаждават, когато са успели да ви разстроят. Ако не се поддадете ще загубят интерес, но това не значи, че следващия път ще ви се размине.

Най-голямата общност от този тип има в социалните мрежи. Там дори избухват максимално, защото провокират повече хора наведнъж, позволяват си да бъдат крайни и в същото време се чувстват в безопасност. Троловете просто се забавляват.

Няма да спрат да го правят, това е в природата им. Ще търсят слабо място и ще атакуват, докато им позволявате.

3. Свръх подробни

Кой го интересува в колко часа вчера го е заболяла главата, колко пъти се е хранил, какви проблеми му създават хемороидите… Попитахте само как е минал уикенда. Ако помолите да спрат с подробностите, ще се съобразят….за 5 минути. Техните постове в социалните медии споделят твърде лични неща, които ви се иска никога да не бяхте прочитали. Чувствате се шокирани от детайлите, които настояват да споделят.

4.  Кралете на драмата

Всичко, което се случва в техния живот е драма. Голяма, измислена, украсена драма.

Ще ви се обадят в 2 през нощта, за да ви изплачат болката си от раздялата с любовта на живота им, с която са били заедно само един месец, примерно. Ако продавача в магазина не изпълнява всяка тяхна прищявка, ще поискат да говорят с управителя, за да се оплачат. Връщат храна в ресторантите без основателна причина. Оплакват се от всички и от всичко и искат да са център на внимание постоянно. Обичат да клюкарстват и да се намесват в чуждия живот, за да създадат драма. Това са хора с ниска самооценка и с това поведение се опитват да привлекат колкото се може повече внимание. Тъжно и дразнещо.

5. Нагли събеседници

Мислят си, че знаят какво ще кажете, преди да го кажете, довършват изреченията вместо вас. Не ви изслушват, създават илюзията, че водят разговор, но всъщност се наслаждават на собствения си монолог. Ако им направите забележка ще се обидят и ще замълчат сърдито. В крайна сметка може да се научат, но през цялото време ще се оплакват.

6. Диетични и фитнес зависимости

Ходят на фитнес, спазват диета и държат целия свят да знае това. Няма друга тема за разговор. Ще научите подробно за постиженията им в CrossFit, върху коя част на тялото работят тази седмица, какво съдържа последното им хранене. Ще питат непрекъснато кога ще започнете да тренирате и ще настояват да ви запознаят с треньора си. Приемаме, че хората трябва да са страстни за нещата, които правят, но може би трябва да се съобразяват дали другите приемат лично тяхното усърдие. Достатъчно ни е, че снимките им в социалните профили са само от фитнес залата.

7. Мислят чрез смартфона си

Водят безкрайни телефонни разговори, скролват без да търсят нещо конкретно. Отговарят с “ да“ , „аха“ и „ъъъ“, защото присъстват само физически. Да не говорим, че правят снимки на всичко – храната, която ще ядат, правят си селфи през 5 минути и качват снимките в социалните мрежи. Започва голямото броене на харесвания. 

Много хора са забравили основни междуличностни умения и реално не присъстват в разговора. Това е грубо.

8. Мислят, че сте на разположение денонощно

  • Близък, който прави планове за вас без да иска вашия принос или поне интерес.
  • Клиент, който мисли, че щом сте будни в полунощ може да работите по негов проект.
  • Шефа, който ви възлага задача в петък след обед и очаква в понеделник сутрин да е изпълнена.
  • Близък, който ви информира, че ще ви посети в определен ден, без да се съобразява дали е удобно за вас.

9. Целият им живот е партньора им

Ядат храна, която е любима на половинката им. Купуват дрехи, които харесва съпруга/та. Всяка публикация в социалните медии, всеки разговор се върти около партньора. Не планират нищо без съгласието и одобрението му. Принудени сте да слушате възхвали и хвалби при всяка ваша среща. Почти започвате да вярвате, че вашият познат, приятел или близък живее с божествено създание.

Тези хора вече нямат собствени хобита и интереси. Целият им живот е посветен на партньора, това осмисля живота им и ги кара да се чувстват полезни. Погледнато отстрани е жалко. Много жалко. 

10. Могат и знаят всичко

Тези хора ще се опитват да ви поучават винаги, по всяко време. Без значение какво казвате или правите, никога няма да бъдете толкова умни, морални, етични и социално прогресивни, каквито са те. Повечето разговори започват “ Не мога да те съдя, но…“ и следва нещо крайно осъдително. Търсят повод да омаловажат и критикуват, дори го правят с неприкрито снизхождение. И тъй като тези хора нямат качествата, които си приписват в трудна ситуация постъпват по начини, които преди това сурово са порицали.

Прочетете още: Размисли от дивана

8 факта за испанския грип

8 факта за испанския грип

Грипът е вид вирус, който е насочен специално към дихателната система на нашето тяло и обикновено...

“ Един бедуин поглеждал с апетит кесия с фурми. Взел една, видял вътре червей и я изхвърлил. Същото се случило и с втората. В третата фурма отново имало червей, но бедуинът угасил светлината и с удоволствие изял цялата кесия. „

“ Спасителната тъмнина“ 

Носрат Песешкиян

Share This