Ако огледате дома и гардероба си ще преброите поне 5 неща, които не са ви нужни.И никога не са били. При всяко сезонно почистване си задавате по няколко пъти въпроса: Това защо съм го купил/а? Ами, било е модерно и притежанието му дава лек гъдел, че сме актуални и в крак с модата. Да, но на вас не ви стои добре. Натиквате го в дъното и почти забравяте за него. Еуфорията, че го имате е отминала. До следващата.

Не е рядкост хората да купуват непрекъснато нови неща, защото имат много и вече не помнят какво притежават.  Случва се дори да си купят едно и също нещо два пъти. Е, това поне доказва, че имат постоянен вкус. 

Импулсните покупки доставят краткосрочно удоволствие.

В най-добрия случай тази придобивка се използва еднократно и вече става безполезна. Поредната вещ или дреха, която заема пространство и чака голямото разчистване. Ако само си направите проста сметка колко пари са похарчени за тази купчина, ненужно похарчени пари, може би ще си дадете малко повече време за размисъл преди следващата покупка. 

Изключете изкушението ! Не се втурвайте към магазините, когато са обявени големи намаления – точно тогава се купуват най-ненужните вещи. Оправданието е: „Не се сдържах, беше много изгодно.“ И, то всъщност  не ви трябва. Не се абонирайте за оферти и предложения в онлайн магазините – ще ви уверяват ежедневно какъв късметлия ще бъдете, ако си купите това днес. Днес!!! Защото утре може цената да е по-висока. Забравете идеята, че по някакъв начин ви спестяват пари. Ще спестите много повече, ако си останете неинформирани за това „уникално“ предложение. 

Често към един продукт е прикрепен примамващ бонус – безплатен подарък. Това само отклонява вниманието ви от цената. Купувачите често използват безплатните подаръци включени в офертата, за да осмислят купуването на продукт, който е извън техния бюджет. Този трик работи, има немалко интелигентни и логични хора, които правят скъпа покупка само, за да получат нещо безплатно.

Някои изследвания показват, че можем да мислим, че сме гладни, а всъщност сме жадни, да мислим, че сме изморени, а в действителност да сме отегчени и т.н. Това показва, че сме способни бързо да определим кога имаме нужда от нещо , но отнема повече време да осъзнаем от какво се нуждаем. 

Хората често купуват неща, не защото се нуждаят от тях, а за да изпълнят други психологически нужди, като желание за контакт, освобождаване от скуката, като терапия след разочарование…За да не се изкушите да купите нещо по прищявка, обмислете го поне 20 мин. За по-сериозни и скъпи стоки си дайте 24 часа.

Торбите с покупки радват очите, но едно дълго мечтано пътешествие ще ви отвори нови сетива. Пестете от ненужни вещи и пътувайте.

Фестивалите по света – цветни и забавни

Фестивалите по света – цветни и забавни

Фестивалите по света са цветни и изпълнени с живот тържества, които сплотяват хората и предизвикват неповторими емоции. Денят на мъртвите, Мексико  Един привидно страшен фестивал може да бъде много...

Храни против стареене, които придават блясък и чистота на кожата.

Храни против стареене, които придават блясък и чистота на кожата.

Остаряването е естествен процес, който не трябва да ни плаши, а да го приемаме като красива част от живота. Някои ефекти от стареенето обаче могат да оставят неприятни спомени по отминалата младост...

Знамената по света – история и символика

Знамената по света – история и символика

Знамената по света, цветовете и символите по тях са част от историята на всяка държава. Може да си мислите, че няма кой знае какво да се знае за знамената освен на коя държава принадлежат, но те...

Share This