Смесица от висша мода, изтънчена кухня, уникални колекции с произведения на изкуството, внушителна архитектура, романтични кафенета – това знае всеки, който не е посещавал Париж.

И всичко това е истина…

Все още има хора, които имат мечта и бленуват да посетят града, но за съжаление известната фраза „Да видиш Париж и да умреш“ в днешно време може да се тълкува буквално. Това не е този Париж, за който сме чели в книгите, въздишали от филмите и чели в туристическите справочници. Но не бързайте да се отказате – градът си остава достолепен с историческите забележителности / след събраните почти 900 милиона евро се надяваме да възстановят катедралата Нотр Дам/, все още може да се любувате на града с разходка по Сена, да се снимате пред Айфеловата кула, Триумфалната арка, да се разходите в Люксембугските градини. 

Градът е разделен на 20 района – първият е в центъра, а другите са разположени спираловидно около него. Колкото и да обичате да вървите ще се наложи да използвате метрото. Разстоянията са големи и освен, че ще е доста изморително ще ви трябват и повече дни да обходите поне най-известните забележителности. Като добавим и тълпите туристи може да се окаже, че сте загубили много време да висите на дългите опашки пред Айфеловата кула и Лувъра. Но пък може да си почивате на стълбите пред базиликата Сакре Кьор – римокатолически храм построен върху най-високата точка на Париж – възвишението Монмартър. 

Монмартър носи духа на стария Париж и  дължи името си на тогавашния парижки епископ и настоящ светец покровител на Франция Сен Дьони, който е обезглавен на това място през около 250 година. Височината, на която се намира квартала и ветровете  е подходящ за вятърни мелници. Единствената останала е пред входа на известното кабаре Мулен Руж. По тесните и старинни улички с много магазинчета за сувенири и кафенета може да видите много художници и акробати, които ще ви забавляват.

В Лувъра ще видите много малко хора, които не търсят пътя към Мона Лиза. Разбира се, щом сте там трябва да я видите, но истината е, че ще попаднете в претъпкана зала и трябва да използвате крака и ръце, за да се приближите до картината – все пак трябва да проверите тя или не е. Снимка отблизо изисква подходящ ъгъл заради отблясъците на защитното стъкло. Но балканския нрав  и гореспоменатите крайници помагат в такава ситуация.

Много хора посетили Париж през последните години се отказват да видят града от върха на Айфеловата кула. Ако все пак твърдо сте решили да се качите се пригответе да чакате на безумно дълга опашка, да бъдете щателно обискирани на входа и не на последно място да си пазите личните вещи. Около кулата е далеч по-приятно, може да си направите пикник и да се любувате на гледката докато си похапвате. 

Ако сте решили, че почивката в тревните площи около кулата е загуба на ценно време, направете си разходка с корабче по Сена. Времетраенето е около час и ще се насладите на много забележителности. Маршрутът започва и завършва с Айфеловата кула. По брега ще видите доста насядали хора с книга, бутилка вино, любители на спорта или просто блуждаещи погледи.

Цяло изпитание е да стигнете до Мулен Руж, ако се разхождате в Монмартър. Сергии, пияници, неадекватни минувачи. Пред всеки магазин има контейнери с разпиляни дрехи и изглеждат така, все едно ги продават на килограм. Чисто и сравнително подредено е точно пред казиното. 

Разочарованието от Париж в последните години расте и това си има основателна причина. В метрото се разхождат хора със свалени панталони, по Шанз-Елизе са налягали просяци, които често се налага да прескачате, за да преминете. Бездомниците не търсят уединение, за да облекчат естествените си нужди – правят го директно на улицата. Целият град мирише на тоалетна.

На парижани всичко това не им прави впечатление…..може би и на вас няма.

Камино де Сантяго – най-популярният пешеходен празник

Камино де Сантяго – най-популярният пешеходен празник

Известната испанска поклонническа пътека Ел Камино де Сантяго се превърна в един от най-популярните пешеходни празници и духовни пътешествия в Европа. Първоначално поклонниците поемаха по дългия път до Сантяго де Компостела, за да видят легендарните останки на апостол...

Лещен и Ковачевица – очарованието на миналото, запечатано в настоящето.

Лещен и Ковачевица – очарованието на миналото, запечатано в настоящето.

Лещен и Ковачевица са две села с възрожденска архитектура,  всяка къща в селото е необикновена и неповторима. Калдъръмени пътечки, дървени порти, къщички от камък и дърво, които сякаш са кацнали по склоновете на Западните Родопи. Двете села са популярна дестинация,...

Раювци – райско място в Еленския балкан

Раювци – райско място в Еленския балкан

Село Раювци - уютно селце, разположено в полите на величествения Еленски балкан и съвсем близо до красивият язовир Йовковци, на 28 км от гр. Велико Търново и на 18 км от гр. Елена. Селото има 20-30 жители, но през последните години става популярно с уникално красивите...

Share This