Камино де Сантяго - най-популярният пешеходен празник

Известната испанска поклонническа пътека Ел Камино де Сантяго се превърна в един от най-популярните пешеходни празници и духовни пътешествия в Европа.

Първоначално поклонниците поемаха по дългия път до Сантяго де Компостела, за да видят легендарните останки на апостол Свети Яков, днес хората ходят до Камино по всякакви причини. Всяка година около 300 000 души поемат по предизвикателния маршрут. Камино де Сантяго или Пътят на Свети Яков е древна поклонническа пътека от средновековието. Поклонниците минават по обширна мрежа от пътища, за да пристигнат в катедрала Сантяго де Компостела, която се намира в Галисия, северозападната част на Испания. Легендата разказва, че тук са погребани останките на апостол Свети Яков Велики – покровител на Испания. 

Поклонението започва през 9-ти век и от тогава популярността му расте стремглаво. През 2019 година са издадени около 350 000 свидетелства на поклонници.  

Хора от всички възрасти и произход ходят по Камино с различни причини – да се запознаят с културата и историята на пътеките, като фитнес предизвикателство за ума и тялото.

Камино де Сантяго

Често това пътуване е голямо саморазвитие и медитация за мнозина. Пътуването им позволява да се откъснат от напрегнатото ежедневие и да прекарат времето си в прочистване на главите. Освен това е чудесен шанс да се свържете с природата, като се потопите в зашеметяващите пейзажи на селските райони на Галисия, Кастилия и Леон.

Това е истинско пътешествие за самооткриване. 

Известни сред местното население като пилигрими, поклонниците ходят пеша, с велосипед или на коне. Движат се сами, с партньор или на групи. Има различни маршрути, някои са по кратки, но класическия път е 800 км и започва от малкото френско градче Сен Жан Пие де Порт и свършва в Сантяго де Компостела. Независимо кой път и начин ще изберете винаги ще имате чувството за общност. Ще срещнете много други поклонници с приветствието „Буен Камино!“  

Това е пътуване за цял живот, което привлича хиляди хора от целия свят.

Различни хора с различни очаквания и с непредвидими преживявания. Има десетки маршрути, които можете да изберете. всички те са маркирани с емблематичния символ – черупка на мида. Пътуващите избират маршрута си въз основа на много фактори, включително времето, пейзажите, популярността и удобствата. Някои маршрути са с дължина 1000 км, други са наполовина по-кратки. Последните 100 км от френския или английския път са много популярни и отнемат около 6 дни ходене. Класическият маршрут отнема 35 дни, ако се изминава само пеша. С колело е 2-3 пъти по-бързо. Всичко е въпрос на предварителна нагласа, време и желание. Някои от поклонниците се скитат по Камино в продължение на месеци. Ще ви се наложи да изкачвате върхове и да се спускате по стръмен път, затова е важно да пестите сили и енергия. Носете малка аптечка с мазила и лепенки, защото са почти неизбежни раните от обувки и охлузвания по ръцете и краката. В края на пътуването ще получите сертификат, ако сте събрали всички печати в специален паспорт/ може да си го купите от всяка църква, братство или пилигримски офис/.

Камино де Сантяго

Маршрутите Камино де Сантяго

Френският път е най-популярният маршрут и с основание.

Това е грандиозна разходка с разнообразна природа, с много хотели и ресторанти по пътя. Този маршрут е малко над 790 км и започва от Сен Жан Пие де Порт, където повечето маршрути от други части на Европа се сливат. Минава се през селски планински региони и красиви градове като Леон, Бургос и Памплона. 

Камино дел Норте / Северният път/

Този маршрут започва в Ирун на границата с Франция и минава по северното крайбрежие на Испания през региона на баските и Астурия. Дълъг е 820 км и минава през градове като Сан Себастиан, Билбао, Овиедо и Сантандер. Ще преминете през зелени хълмове, старомодни села, красиви плажове и стари манастири. Ще се насладите и на фантастичната северноиспанска кухня.

Португаски път

Започва от Лисабон, минава през Порто и Понтеведра и ви води на север. Пътят е дълъг 610 км и е предимно равен, без много хълмове. Това е вторият по популярност маршрут. Ще минете по пясъчни плажове, близо до католическото място за поклонение във Фатима и прекрасния стар град Туй. Това е по-малко населен маршрут, но с достатъчно удобства за почивка и храна.  

Португалски крайбрежен път

Това е вариант на оригиналния португалски маршрут, който ви отвежда близо до Атлантическия океан. Минава се през очарователни стари градове като Байона, пристанищния град Виго и Понтеведра, древна столица на Галисия. Този маршрут е по-равен и от оригиналния португалски път. 

Английския начин 

Това е един от основните маршрути на английски, ирландски, шотландски и скандинавски поклонници. Започва от Ла Коруня или Ферол, но ако искате да получите сертификат за завършване на Компостела изберете за начало Ферол. 

Оригиналният маршрут

Счита се че, това е първият поклоннически път до Сантяго де Компостела. Доста предизвикателен вариант, с много малко удобства и стръмни хълмове. Маршрутът започва от Овиедо и води на югозапад до Сантяго де Компостела за около 328 км. Преминава през земеделски земи, брегова линия, гори и малки села. В Луго ще видите древни римски стени и кули. 

Най-дългия път

Ако се интересувате от римска история, това е пътят за вас. Най-дългият път на Камино/1000 км/ през Испания и по-голямата част от маршрута следва стария римски път на север, започващ от Севиля. Минава се през градовете Мерида, Саламанка, Касерес, Оренсе и Замора. Дълъг, но не пренаселен и спокоен маршрут. Теренът е предимно равен с красиви буйни гори, езера и изобилие от римски руини. В горещите извори в Оренсе ще можете да успокоите уморените си крака. Теренът е по-лесен от френският път, но има много по-дълги пешеходни дни с много по-малко удобства.

Сантяго де Компостела

Когато пристигнат там много поклонници се отправят направо към службата на пилигримите, за да получат последния си печат. След това отиват на литургия в катедралата.

Сантяго де Компостела

Добра физическа форма, за да се разхождате по Камино

Камино не е за подценяване. Ще носите голяма раница с необходими принадлежности, затова трябва да сте здрави и добре подготвени. Добра идея е да си носите и бастун, защото той отнема около 20% от тежестта в коленете. Все пак колко и как да почивате е ваш избор. Не бързайте и си давайте почивни дни когато имате нужда.

Камино раници

Най-доброто време за разходка

Горещите юли и август ще ви изтощят допълнително. Най-подходящото време е през пролетта и края на лятото. Есента може да бъде много влажна и студена, а зимата студена с допълнителни неудобства като сняг и лед.

Прочетете още: Най-странните места за отсядане

Не пропускайте

Лесна красота със сода за хляб

Лесна красота със сода за хляб

Содата за хляб, известна още като натриев бикарбонат, е едно многофункционално вещество. Използва се за печене, пиене и почистване. Но има много лесно и полезно приложение за косата, кожата и тялото.  1. Помага за лечение на акне, премахване на пъпки и черни точки...

Фестивалите по света – цветни и забавни

Фестивалите по света – цветни и забавни

Фестивалите по света са цветни и изпълнени с живот тържества, които сплотяват хората и предизвикват неповторими емоции. Денят на мъртвите, Мексико  Един привидно страшен фестивал може да бъде много весел, пъстър и забавен. Въз основа на древните вярвания Денят на...

Храни против стареене, които придават блясък и чистота на кожата.

Храни против стареене, които придават блясък и чистота на кожата.

Остаряването е естествен процес, който не трябва да ни плаши, а да го приемаме като красива част от живота. Някои ефекти от стареенето обаче могат да оставят неприятни спомени по отминалата младост - особено когато става дума за кожата на лицето. Щетите от свободните...

Знамената по света – история и символика

Знамената по света – история и символика

Знамената по света, цветовете и символите по тях са част от историята на всяка държава. Може да си мислите, че няма кой знае какво да се знае за знамената освен на коя държава принадлежат, но те могат да бъдат много по-сложни и интересни. Знамето на Непал е...

Интересни факти за модата и облеклото

Интересни факти за модата и облеклото

Интересни модни факти за нещо, което е старо почти колкото света има в изобилие. През вековете различни модни стилове идват и си отиват и след няколко години отново се завръщат в магазините. Някои хора изобщо не се съобразяват с модните закони и се обличат по свои...

Странните суеверия по света

Странните суеверия по света

Суеверие е да вярваш в свръхестествени сили, знаци и случки. Инстинктивно кръстосваме пръстите на ръцете, на краката и на каквото друго можем, винаги когато имаме нужда от малко допълнителен късмет. Много от ритуалите звучат странно, но по света има достатъчно много...

Модата имаше нужда от рестарт много преди пандемията

Модата имаше нужда от рестарт много преди пандемията

Било е лъжа. Модата – като бизнес е красива и опияняваща, не всичко свързано с нея, но по-голямата част и икономическата криза, която коронавируса причини още повече показа тази истина. От години, дизайнерите въртят странни облекла, които измъчват въображението и не...

Направи си натурален домашен скраб за тяло

Направи си натурален домашен скраб за тяло

Скрабът отстранява мъртвите кожни клетки от повърхността на тялото и е препоръчително да се използва не повече от 3 пъти седмично. Домашният скраб, приготвен с натурални продукти гарантира пълно почистващо, подхранващо и възстановяващо действие. Кръвообръщението се...

Кой слънцезащитен продукт е подходящ за вас?

Кой слънцезащитен продукт е подходящ за вас?

Малко излагане на слънце всеки ден със сигурност е полезно за здравето, но при по-продължително стоене под слънчевите лъчи задължително трябва да се защитите. Много слънцезащитни продукти съдържат вредни химикали, а някои от тях не са толкова ефективни, колкото трябва...

Пет храни за здрави очи

Пет храни за здрави очи

За здрави очи яжте моркови - това го знае всеки. Бета каротинът в морковите се превръща във витамин А, който е необходим за оптималното здраве на очите. Но това не е единствената храна, която укрепва здравето на очите. Спанак за здрави очиСпанакът съдържа два...

Ароматизирани и цветни ледени кубчета

Ароматизирани и цветни ледени кубчета

Ледени кубчета като ароматна и цветна добавка към свежия вкус на летните напитки. Матча лате кубчета 1¾ чаши бадемово мляко 1 супена лъжица матча / японски фино смлян зелен чай/ 1 супена лъжица мед или чист кленов сироп  Разбийте всички съставки и изсипете сместа през...

Почистване на дома с домашно приготвени безопасни препарати

Почистване на дома с домашно приготвени безопасни препарати

Почистването на дома може да е ефикасно и в същото време безопасно. В едно домакинство има средно около 60 токсични химикали, включително и в почистващите препарати. Невъзможно е напълно да се избегнат токсините, но може значително да се намали употребата им, като...

Скуката често предхожда голямата идея

Скуката често предхожда голямата идея

Скуката е един от най-важните фактори в творчеството - тиха муза, вдъхновила безброй страхотни песни, романи и картини. Трябва да си позволим да се отегчаваме, за да развием креативното си мислене и да нарушим навика веднага да грабнем електронно устройство, когато не...

Новите поздрави по света

Новите поздрави по света

 Новите поздрави вече са в действие, защото социалното дистанциране промени начина ни на взаимодействие и трябва да се адаптираме към различни модели на приветствия, които налагат различните култури по света. Все още не сме загубили човешкия си порив да кажем...

Няколко много добри причини да караме велосипед

Няколко много добри причини да караме велосипед

Карането на велосипед е забавно занимание, практикува се на чист въздух и е приятно спортно допълнение към здравословния начин на живот. Ако някога сте карали велосипед знаете, че това никога не се забравя. Така че, време е да се качите на борда на колелото си и да се...

Карантината и кантара

Карантината и кантара

По време на глобална здравна криза, хората правят всичко възможно да останат максимално здрави. Но няма нищо здравословно в постоянното общуване с хладилника, ако не броим приятното въздействие върху емоциите. Скуката и бездействието карат мозъка да мисли, че е...

Джинджифил – доказаните здравословни ползи

Джинджифил – доказаните здравословни ползи

Джинджифил - доказаните здравословни ползи Подутите стави ограничават движенията и причиняват силна и хронична блока. Веществото в джинджифила, което според изследователите намалява възпалението, се нарича джинджерол и се съдържа в големи количества в корена....

Витамин D – енергия от слънцето

Витамин D – енергия от слънцето

Витамин D е хранително вещество, което е необходимо за здрава кожа, кости, енергия, настроение, работоспособност. Накратко липсата му е вредна и ниските нива в организма дават отрицателни странични ефекти. Тялото се снабдява с него, след като кожата е изложена на...

Манго – основателните причини да е „Кралят на плодовете“

Манго – основателните причини да е „Кралят на плодовете“

Мангото е от онези супер храни, които осигуряват пълноценно хранене, предотвратяват болести и имат страхотен вкус. Може да се консумира на кубчета, сушен, като пюре, сок или като тропически вкус към салатата. Мангото е пълно с пребиотични диетични фибри. Пребиотиците...

Грижа за кожата у дома с напълно натурални продукти

Грижа за кожата у дома с напълно натурални продукти

Принудителното свободно време, което се очертава да имаме в следващите няколко дни може да използваме за грижа за кожата. Препоръките да си останем вкъщи, които е желателно да спазваме ще ни лишат от достатъчно слънчева светлина и свеж въздух. Това няма как да не се...

Куче у дома гарантира по-малко стрес и повече радост

Куче у дома гарантира по-малко стрес и повече радост

Кучето у дома идва с куп предимства пред всяка друга техника за намаляване на стреса.Ако не харесвате животните или сте твърде заети, за да се грижите правилно за него, изобщо не четете по-надолу. Вероятно сте намерили друг начин за борба със стреса.Как...

Кактусът спасява животните и околната среда

Кактусът спасява животните и околната среда

Като един от най-търгуваните продукти в света, кожата е част от процъфтяваща индустрия за милиарди. Но, използването на животински продукти и сурови химикали прави кожата проблем не само за активистите за правата на животните, но и за природозащитниците. За щастие...

Домашни маски за лъскава и гъста коса

Домашни маски за лъскава и гъста коса

Промяната в сезоните, външните фактори и топлината от сешоари и преси са само част от причините косата да изглежда безжизнена и изтощена.    Консумацията на полезни хранителни вещества помага на цялото тяло, включително и на косата. Но, ако някои от тези храни се...

Слънчеви очила от рециклирани рибарски мрежи

Слънчеви очила от рециклирани рибарски мрежи

Слънчеви очила Karün е марка, която превръща отпадъците във възможности. Техните слънчеви очила са направени от рециклирана рибарска мрежа, събрана от местното население в Чилийска Патагония. Рамките са комбинирани с висококачествени лещи Zeiss, които имат...

Кога е рисковано да използваме банкови карти

Кога е рисковано да използваме банкови карти

Безкасовите плащания стават все по-удобни, но не винаги безопасни. Ето в кои ситуации трябва да внимавате.   Уебсайта не започва с "HTTPS''. Ако не видите тези пет букви в адресната лента, тогава връзката със сайта не е защитена. Въвеждайки данни за...

Share This