Миналата година пролетната ни почивка беше в района на язовир Батак. Бях си набелязала няколко интересни места в околността, едно от тях беше горският център „Чатъма“. Намира се на брега на язовир Голям Беглик, в едноименната защитена местност. 

Нарамих фотоапарата

и с моето момче тръгнахме към местността с кола. След около час стигнахме до път, върху който имаше повече дупки отколкото асфалт. По този път изглеждаше по-лесно да се продължи до „Чатъма“  с колело или пеша, но ние бяхме оптимисти и продължихме с колата. След около 8 километра открихме местенцето, но за съжаление започна да вали. Посрещнаха ни няколко дружелюбни кучета и един усмихнат човек, който ни покани да разгледаме и да се скрием от дъжда. 

Мъжът, който се оказа домакин, предложи да ни нагости с домашно приготвена храна. Разказа, че всеки ден готвят по две – три ястия с продукти, закупувани само от местни хора, които отглеждат животни и имат зеленчукови градини. Мястото е много непретенциозно, но тихо и спокойно, наоколо нямаше жива душа освен нас. 

Домакинът ни разказа,

че в района се провеждат приключенски лагери за деца, може да се кара планинско колело. Пътищата водят до живописните долини на реките Черно и Жълто дере, красивите брегове на язовирите „Голям Беглик“, „Широка поляна“, „Доспат“ и „Тошков чарк“.

Може да се плава с кану или каяк, да се премине по въжената градина. Един от най-известните фестивали в Западните Родопи – „Беглика Фест“ се провежда на тази територия.

Ние посетихме горски център „Чатъма“ през пролетта, но лятото е сезонът, когато е най-оживено, защото тогава могат да бъдат практикувани различните туристически дейности. Искаше ми се да имаме повече време, даже ми се искаше да преспя на това вълшебно място, което е доста обичано от любителите на фотографията и природата. Привлича с идиличност и спокойствие. А сутрин могат да се наблюдават уникални изгреви. За съжаление нямаше как да останем и да се порадваме на тази гледка. 

Научихме още,

че всяка година през топлите месеци от сдружение „Байкария“, почистват бреговата ивица на язовир „Голям Беглик“ от битови отпадъци, които са резултат от къмпингуването в този район. Язовир „Голям Беглик“ привлича голям брой туристи, които често остават там през целия летен сезон. Тук се провеждат и походи за събиране на билки и горски плодове, като целта е хората да се запознаят с един традиционен за областта поминък. В околностите могат да се намерят боровинки, малини, къпини, гъби и много видове лечебни растения и билки. 

Чист въздух, тишина и красива гледка – какво повече да иска човек. 

Въпреки краткия си престой там, успях да направя няколко снимки, които се надявам да предизвикат у вас желание да посетите това райско кътче „Чатъма“.

Елена Божкова

Елена Божкова

Фотограф

 
 
Обожавам фотографията. Много обичам да пътувам, особено по диви и красиви места, където природата омайва и спира дъха. 
Искам да споделя с вас моите пътешествия и да ви представя местата, които са ме вдъхновили.
Моята страст е пейзажната фотография и се надявам да успея да ви пренеса до всяко кътче, което съм запечатала.
 
Повече снимки може да видите на страницата ми във Facebook  – Seen By Ellie – Ellena Bozhkova
 
Как се пие като италианец

Как се пие като италианец

Най-фината точка на италианския стил не е в модните бутици или музеите на изкуството, а в коктейла. В страна, където виното тече като вода, пиенето е истинско изкуство. А всяка форма на изкуство си има набор от правила и етикети. Обичате Италия? Ето как да пиете със...

Във Венеция носят маски, но няма карнавално настроение

Във Венеция носят маски, но няма карнавално настроение

Във Венеция по друго време маските щяха да са израз на радост, шумни празненства и приятни емоции. Карнавалните маски са аксесоар носен за игри и тържества. Винаги са съчетани с богато украсени весели костюми. Карнавала във Венеция трябваше да започне в събота, но...

Удивителните творения на природата и хората по света

Удивителните творения на природата и хората по света

Светът е странно и красиво място, и безбройните творения на природата го доказват. Тук са само една малка частица от тях. 1. Петнисто езеро, Канада Петнистото езеро се намира в провинция Британска Колумбия, Канада и е почитано от местните хора, които го смятат за...

Share This