Миналата година пролетната ни почивка беше в района на язовир Батак. Бях си набелязала няколко интересни места в околността, едно от тях беше горският център „Чатъма“. Намира се на брега на язовир Голям Беглик, в едноименната защитена местност. 

Нарамих фотоапарата

и с моето момче тръгнахме към местността с кола. След около час стигнахме до път, върху който имаше повече дупки отколкото асфалт. По този път изглеждаше по-лесно да се продължи до „Чатъма“  с колело или пеша, но ние бяхме оптимисти и продължихме с колата. След около 8 километра открихме местенцето, но за съжаление започна да вали. Посрещнаха ни няколко дружелюбни кучета и един усмихнат човек, който ни покани да разгледаме и да се скрием от дъжда. 

Мъжът, който се оказа домакин, предложи да ни нагости с домашно приготвена храна. Разказа, че всеки ден готвят по две – три ястия с продукти, закупувани само от местни хора, които отглеждат животни и имат зеленчукови градини. Мястото е много непретенциозно, но тихо и спокойно, наоколо нямаше жива душа освен нас. 

Домакинът ни разказа,

че в района се провеждат приключенски лагери за деца, може да се кара планинско колело. Пътищата водят до живописните долини на реките Черно и Жълто дере, красивите брегове на язовирите „Голям Беглик“, „Широка поляна“, „Доспат“ и „Тошков чарк“.

Може да се плава с кану или каяк, да се премине по въжената градина. Един от най-известните фестивали в Западните Родопи – „Беглика Фест“ се провежда на тази територия.

Ние посетихме горски център „Чатъма“ през пролетта, но лятото е сезонът, когато е най-оживено, защото тогава могат да бъдат практикувани различните туристически дейности. Искаше ми се да имаме повече време, даже ми се искаше да преспя на това вълшебно място, което е доста обичано от любителите на фотографията и природата. Привлича с идиличност и спокойствие. А сутрин могат да се наблюдават уникални изгреви. За съжаление нямаше как да останем и да се порадваме на тази гледка. 

Научихме още,

че всяка година през топлите месеци от сдружение „Байкария“, почистват бреговата ивица на язовир „Голям Беглик“ от битови отпадъци, които са резултат от къмпингуването в този район. Язовир „Голям Беглик“ привлича голям брой туристи, които често остават там през целия летен сезон. Тук се провеждат и походи за събиране на билки и горски плодове, като целта е хората да се запознаят с един традиционен за областта поминък. В околностите могат да се намерят боровинки, малини, къпини, гъби и много видове лечебни растения и билки. 

Чист въздух, тишина и красива гледка – какво повече да иска човек. 

Въпреки краткия си престой там, успях да направя няколко снимки, които се надявам да предизвикат у вас желание да посетите това райско кътче „Чатъма“.

Елена Божкова

Елена Божкова

Фотограф

 
 
Обожавам фотографията. Много обичам да пътувам, особено по диви и красиви места, където природата омайва и спира дъха. 
Искам да споделя с вас моите пътешествия и да ви представя местата, които са ме вдъхновили.
Моята страст е пейзажната фотография и се надявам да успея да ви пренеса до всяко кътче, което съм запечатала.
 
Повече снимки може да видите на страницата ми във Facebook  – Seen By Ellie – Ellena Bozhkova
 
Най-щастливите градове в света

Най-щастливите градове в света

Най-щастливите градове в света се справят успешно със забързаното темпо на живот и стреса.  Тревожите се дали се справяте добре с работата си, дали печелите достатъчно пари, за да покривате задълженията си. И в същото време да прекарвате достатъчно време с любимите си...

Камино де Сантяго – най-популярният пешеходен празник

Камино де Сантяго – най-популярният пешеходен празник

Известната испанска поклонническа пътека Ел Камино де Сантяго се превърна в един от най-популярните пешеходни празници и духовни пътешествия в Европа. Първоначално поклонниците поемаха по дългия път до Сантяго де Компостела, за да видят легендарните останки на апостол...

Как се пие като италианец

Как се пие като италианец

Най-фината точка на италианския стил не е в модните бутици или музеите на изкуството, а в коктейла. В страна, където виното тече като вода, пиенето е истинско изкуство. А всяка форма на изкуство си има набор от правила и етикети. Обичате Италия? Ето как да пиете със...

Share This